fbpx

Dolar oslabio

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošle sedmice oslabio prema korpi valuta, dok ulagači s oprezom prate hoće li se ostvariti najave o postizanju parcijalnog trgovinskog sporazuma između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošle sedmice 0,4 odsto, na otprilike 98 bodova.

Pritom je kurs eura prema dolaru porastao 0,3 odsto, na 1,105 USD prenosi Hina.

Dolar je oslabio i u odnosu na japansku valutu, 0,4 odsto, pa je njegova cijena skliznula na 108,8 jena (JPY).

Optimizam da bi SAD i Kina mogle uskoro okončati trgovinski rat podstakle su izjave ekonomskog savjetnika Bijele kuće, Larryja Kudlowa, koji je krajem sedmice kazao da je dogovor blizu.

Zbog najnovijih komentara na blagom dobitku su bile valute čija kretanja obično zavise od situacije u trgovini, poput novozelandskog i australijskog dolara. Kineski juan je takođe blago ojačao prema dolaru.

Međutim, investitori su većinom ipak ostali na oprezu jer Kudlow nije naveo nikakve detalje.

“Iskreno, takva retorika više-manje odgovara onoj američkog ministra finansija Stevena Mnuchina, koji je prije nekoliko mjeseci rekao da je sporazum 99 odsto riješen”, napisali su analitičari Commerzbanka u bilješci klijentima, priznavši ipak da su najnoviji komentari poboljšali raspoloženje na tržištima.

Iz kineskog Ministarstva trgovine objavili su da dvije zemlje vode intenzivne razgovore, a i predsjednik SAD-a Donald Trump poručio je ranije tokom sedmice da je dogovor blizu.

Međutim, finansijski dnevnik Financial Times, pozivajući se na dobro upućene izvore, objavio je da sporazum možda neće biti postignut na vrijeme da se izbjegne novi krug američkih carina koji bi trebalo da stupi na snagu 15. decembra.

Najčitanije