fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar oštro pao

Dolar oštro pao

London, (MINA-BUSINESS) – Dolar je prema korpi ostalih valuta ove sedmice oštro pao, jer je američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), poručila da bi uskoro mogla smanjiti ključne kamatne stope.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, potonuo je 1,2 odsto na 96,22 boda, blizu najnižeg nivoa u tri mjeseca.

Pritom je američka valuta u odnosu na evropsku oslabila 1,4 odsto, pa je cijena eura dostigla 1,1365 USD, najvišu vrijednost u tri mjeseca, prenosi Hina.

U odnosu na japansku valutu, kurs dolara pao je 1,2 odsto na 107,3 jena (JPY), bliz unajniže vrijednosti u pet mjeseci.

Pad američke valute posljedica je prilično jasnih signala Fed-a da bi uskoro mogao da smanji ključne kamatne stope.

U srijedu su, nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda ostavili kamatne stope nepromijenjene, ali su iz saopštenja izostavili poruku koju su mjesecima ponavljali da će biti “strpljivi” po pitanju prilagođavanja kamata.

Umjesto toga, poručili su da će “djelovati prikladno” kako bi održali rast ekonomije, a najavili su i da bi do kraja ove godine mogli smanjiti kamate i za 0,5 procentnih bodova.

Zbog toga je vrlo vjerovatno da će Fed smanjiti kamate već u julu, a neki ulagači igraju na to da bi do kraja godine mogao smanjiti kamate i za 0,75 procentnih poena.

Japanska valuta je ojačala jer se smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije