fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar pod pritiskom eskalacije trgovinskog rata

Dolar pod pritiskom eskalacije trgovinskog rata

London, (MINA-BUSINESS) – Dolar je prošle sedmice prema korpi valuta oslabio usjed eskalacije trgovinskog rata između dvije najveće svjetske ekonomije, koji bi mogao zaustaviti deceniju dug privredni uzlet Sjedinjenih Američkih Državama (SAD).

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je 0,6 odsto na 97,62 boda.

Pritom je američka valuta u odnosu na evropsku oslabila 0,48 odsto, pa je cijena eura ojačala na 1,1144 USD, prenosi Hina.

U odnosu na japansku valutu, kurs dolara spustio se 0,9 odsto na 105,39 jena (JPY).

Investitore je zabrinula eskalacija trgovinskog rata između SAD-a i Kine krajem sedmice, kada je Kina najavila da će uvesti carine na američku robu vrijednu 75 milijarda USD, a američki predsjednik Donald Trump oštro reagovao, poručivši da SAD ne treba Kinu.

Trump je najavio i dodatne carine u visini od pet odsto na kinesku robu vrijednu 550 milijardi USD.

“Sve to povećava neizvjesnost u geopolitičkom smislu. Očito, neizvjesnost oko globalnog eknomskog rasta svima predstavlja najveću brigu”, rekao je čelnik fonda u investicionom društvu VanEck, Fran Rodilosso.

Investitori se nadaju da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), nastaviti sa snižavanjem kamatnih stopa, nakon što je u julu ključnu kamatnu stopu snizila 0,25 procentnih poena, prvi put u posljednjoj deceniji.

Investitori su s pažnjom pratil zapisnik s prošle sjednice Odbora za monetarnu politiku Fed-a koji je potvrdio sve raširenije procjene da u banci nijesuskloni da pokrenu ambiciozni ciklus sniženja ključnih kamatnih stopa u predstojećim mjesecima.

Trump insistira da Fed spusti kamatnu stopu za jedan procentni poen, kako bi se pomoglo ekonomiji.

Sve to pritiska kurs dolara, ali je i rast eura prigušen zbog nastavljene sage oko izlaska Britanije iz Evropske unije (EU) i italijanske političke krize.

Najčitanije