fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar snažno porastao prema korpi valuta

Dolar snažno porastao prema korpi valuta

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prema korpi valuta prošle sedmice zabilježio najveći sedmični skok u više od dvije godine, što se zahvaljuje znakovima jačanja američke ekonomije.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skočio je prošle sedmice 1,5 odsto, na 98,68 bodova, najviši nivo u četiri mjeseca.

Pritom je kurs eura prema dolaru potonuo 1,4 odsto, na 1,0945 USD, što je najveći sedmični gubitak evropske valute od novembra prošle godine, prenosi Hrportfolio.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara porasla je 1,2 odsto na 109,75 jena (JPY).

Najveći sedmični skok dolarovog indeksa u više od dvije godine zahvaljuje se nizu boljih nego što se očekivalo makroekonomskih podataka, koji ukazuju na jačanje najveće svjetske ekonomije.

Tako je u petak objavljeno da je u SAD-u u januaru broj zaposlenih povećan 225 hiljada, znatno više od 160 hiljada, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

„Ovi podaci pokazuju da je američko tržište rada u zamahu, a privreda raste. Izgleda, takođe, da će američka centralna banka, Federalne reserve (Fed) neko vrijeme mirovati”, kazao je trgovac u firmi Saxo Markets, Olivier Konzeouse.

Naime, uprkos znakovima ubrzanja rasta ekonomije, analitičari vjeruju da Fed neće tako skoro mijenjati monetarnu politiku.

Privlačnost dolara porasla je i zbog slabljenja sklonosti ulagača prema riziku, dok se pokušavaju procijeniti posljedice epidemije koronavirusa na kinesku ekonomiju, s obzirom na sve veći broj smrtnih slučajeva u Kini kao i zaraženih.

Broj umrlih od tog virusa u Kini porastao je na 811, pa je više nego udvostručen u sedmici, dok je broj zaraženih premašio 37 hiljada.

Kako raste broj umrlih i zaraženih, strahovanja od pandemije i dalje su velika.

Kineska ekonomija je pod pritiskom jer je niz gradova u karantinu, a brojni vazduhoplovni letovi otkazani. Mnoge fabrike su zatvorene, a nabavni lanci prekinuti.

To bi, smatraju analitičari, moglo izazvati više ekonomske štete nego što se očekivalo, uprkos brojnim ekonomskim podsticajnim mjerama kineskih vlasti.

I dok je dolar ojačao, euro se našao pod pritiskom zbog slabosti njemačke ekonomije, lokomotive eurozone, pa je njegov kurs prema dolaru skliznuo na najniže nivoe od oktobra.

U petak je njemački statistički ured objavio da je industrijska proizvodnja u decembru pala 3,5 odsto na mjesečnom nivou, najviše od januara 2009.

Analitičar banke MUFG, Derek Halpenny kazao je da su slabi podaci iz Njemačke potkopali nedavne izjave predsjednice Evropske centralne banke (ECB), Christine Lagarde, da se ekonomija eurozone stabilizuje.

Najčitanije