fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDostavili Skupštini Predlog izmjena i dopuna Zakona o PIO

Dostavili Skupštini Predlog izmjena i dopuna Zakona o PIO

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijaldemokratska partija (SDP) dostavila je u skupštinsku proceduru Predlog izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), kojim se, između ostalog, predviđa smanjenje broja godina za penzionisanje za muškarce i žene.

Potpredsjednik SDP-a, Bojan Zeković, kazao je da se ključne odredbe u okviru izmjene odnose na smanjenje broja godina za penzionisanje za muškarce na 66, a za žene na 64 godine starosti, umjesto dosadašnjih 67.

„Izmjene se odnose i na brisanje četvtine najlošijih godina osiguranja, što bi značajno uvećalo iznos penzija”, objasnio je Zeković na konferenciji za novinare.

On je podsjetio da se radi o izmjenama i dopunama Zakona koje su dogovorene između socijalnih partnera prije više od godinu i na koje je Socijalni savjet dao pozitivno mišljenje još u junu.

“Planirano je da Zakon počne da se primjenjuje od januara prošle godine, ali zbog neodgovornosti i nerada u Vladi, njegova realizacija je upitna i za narednu. Zbog toga stotine budućih penzionera trpe veliku štetu, jer mnogi od njih ne rade više, dok ne žele da odu u penziju pod nepovoljnim uslovima”, rekao je Zeković.

Zamjenik predsjednika SDP-a, Raško Konjević poručio je da će tražiti da se predložene izmjene i dopune nađu na prvom redovnom zasijedanju Skupštine, kako bi se hiljadama budućih penzionera omogućio povoljniji odlazak u zasluženu penziju.

On je, citirajući predstavnike sinikata, naveo da i pored dogovora socijalnih partnera zakon stoji u „nečijoj ladici“ već godinu.

“Ne znam da li je to ladica ministra rada i socijalnog staranja, Kemala Purišića ili potpredsjednika Milutina Simovića, ali su zbog toga penzioneri u nepovoljnom položaju i imaju manji iznos penzija“, rekao je Konjević.

On je podsjetio da je dogovorom koji je postignut prije godinu bilo predviđeno da se poveća i iznos minimalne penzije na 145 EUR.

“Penzije u Crnoj Gori, kao i plate, stagniraju duži niz godina. U protekle tri godine su zbog inflacije smanjene čak četiri odsto i pored nominalnog rasta sa 284 na 288 EUR”, zaključio je Konjević.

Najčitanije