fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeDow Jones i S&P 500 indeks ponovo pali

Dow Jones i S&P 500 indeks ponovo pali

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su cijene dionica oštro pale i prošle sedmice, druge zaredom, a i na drugim se svjetskim berzama trgovalo oprezno zbog znakova usporavanja rasta kineske, ali i drugih najvećih svjetskih ekonomija.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice skliznuo 1,25 odsto, na 24.100 bodova, dok je S&P 500 pao 1,2 odsto, na 2.599 poena, a Nasdaq indeks 0,8 odsto, na 6.910 bodova, prenosi SEEbiz.

Nakon dvije sedmice oštrog pada, Dow Jones i S&P 500 indeks ponovo su uronili u područje korekcije, odnosno deset odsto ispod svojih rekordnih nivoa dostignutih prije nešto više od dva mjeseca.

Početak sedmice nije najavljivao takav razvoj situacije, jer je na berzama vladalo dobro raspoloženje, zahvaljujući optimizmu predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trumpa koji je poručio da bi trgovinski dogovor između SAD-a i Kine mogao biti postignut u roku, do početka marta.

Međutim, polovinom sedmice splasnuo je entuzijazam ulagača. Uznemirili su ih slabiji nego što se očekivalo podaci koji pokazuju da rast kineske privrede osjetno usporava. U novebmru je u drugoj najvećoj svjetskoj ekonomiji promet u maloprodaji porastao po najnižoj stopi od 2003. godine, dok je industrijska proizvodnja ojačala najsporije u posljednje tri godine jer je oslabila domaća potražnja.

„Podaci ukazuju na slabost kineske ekonomije, što je rezultat trgovinskog rata, a ulagače zabrinjava i krvarenje globalne privrede”, kazao je direktor u firmi RBC Global Asset Management, Ryan Larson.

Kineski mediji pišu kako vlasti razmatraju nove mjere koje bi trebalo da spriječe dalje usporavanje rasta privrede.

Neki analitičari očekuju, naime, da bi u narednoj godini rast kineske ekonomije mogao usporiti na šest odsto, najniži nivo od 1990. godine, dok se ove godine očekuje rast od 6,5 odsto.

Uz to, ulagači su, kako su kazali analitičari, zabrinuti zbog očekivanja da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) uskoro povećati kamatne stope, usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija, negativnih signala s tržišta obveznica koji najavljuju približavanje recesije u SAD-u i nesigurnosti u vezi Brexita.

Zbog toga je i na evropskim berzama prošle sedmice vladala nestabilnost, međutim indeksi su nešto porasli. Londonski FTSE indeks ojačao je jedan odsto, na 6.845 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,7 odsto, na 10.865 poena, a pariski CAC 0,8 odsto, na 4.853 boda.

Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks skliznuo 1,4 odsto, na 21.374 boda.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije