fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDow Jones i S&P 500 na rekordnim nivoima

Dow Jones i S&P 500 na rekordnim nivoima

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle drugi dan zaredom, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks dostigli najviše nivoe u istoriji, jer ulagači očekuju smanjenje kamatnih stopa američke centralne banke krajem ovog mjeseca.

Dow Jones ojačao je 227 bodova ili 0,85 odsto, na 27.088 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,23 odsto, na 2.999 poena. Nasdaq indeks oslabio je 0,08 odsto, na 8.196 bodova, prenosi SEEbiz.

Rekordni dosezi Dow Jones i S&P 500 indeksa najviše se zahvaljuju uvjerenju ulagača da će Fed na sjednici krajem jula smanjiti ključne kamatne stope.

U polugodišnjem izvještaju o ekonomskoj situaciji predsjednik Federalnih rezervi (Fed), Jerome Powell kazao je u Kongresu da je Fed spreman primjereno djelovati kako bi podržao dalji rast ekonomije.

On je naveo rizike od niske inflacije, trgovinskih sukoba, usporavanja rasta globalne ekonomije i slabosti poslovnih investicija.

Stoga analitičari procjenjuju da je gotovo sigurno da će Fed na sjednici krajem jula smanjiti kamate za barem 0,25 postotnih bodova, a neki smatraju da je moguć i rez 0,5 postotnih bodova.

Među najvećim dobitnicama bile su dionice zdravstvenih osiguravajućih društava, jer je predsjednik SAD-a Donald Trump odustao od plana kojim je namjeravao zauzdati rast cijena lijekova na recepte.

Da je taj predlog zaživio, zdravstvena osiguravajuća društva morala bi milijarde USD od rabata koji dobijaju od proizvođača ljekova proslijediti u sustav Medicarea.

Cijena dionice UnitedHealt Groupa skočila je 5,5, a Cigna Corpa više od devet odsto.

Među dobitnicima se našao i bankarski sektor, koji je dan prije bio pod pritiskom jer bankama ne odgovara smanjenje kamata s obzirom na to da im se zbog toga smanjuje profitabilnost.

Uprkos rekordnim dosezima indeksa, na Wall Streetu se trgovalo oprezno, na što ukazuje ispodprosječni obim trgovanja.

Ulagači su, naime, suzdržani jer naredne sedmice počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, a analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će zbog usporavanja rasta globalne ekonomije u drugom tromjesečju, dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa biti 0,2 odsto manja nego u istom prošlogodišnjem periodu.

A na evropskim berzama su cijene dionica pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,28 odsto, na 7.509 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,33 odsto, na 12.332 boda, a pariski CAC 0,28 odsto, na 5.551 bod.

Najčitanije

Na Wall Streetu oprez

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi ostali gotovo nepromijenjeni,...