fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDugovi se otpisuju ako potrošač nije utužen dvije godine

Dugovi se otpisuju ako potrošač nije utužen dvije godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Trgovac nema pravo da uslovljava potrošača da plati vodu, struju, telefon, kablovsku ili internet ukoliko su ta dugovanja starija od dvije godine, a u međuvremenu nije pokrenuta nijedna aktivnost kojom bi se prekinula zastara, objašnjeno je iz Ministarstva ekonomije.

Direktor Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača u Ministarstvu ekonomije, Jovo Rabrenović, kazao je da ukoliko potrošač duguje određeni iznos duže od dvije godine, a trgovac za to ne pokrene postupak naplate, utuženja ili bilo koji sudski, odnosno vansudski arbitražni postupak kako bi taj dug naplatio, onda se ulazi u zastaru.

„Onda je od potrošača potpuno očekivano da smatra da taj dug treba otpisati kao zastarjelo potraživanje. Ali, ako trgovac pokrene neku aktivnost, podnese zahtjev za razrješavanje u vansudskom postupku, arbitražu, prekida se zastara i onda se ne može govoriti o otpisu duga”, rekao je Rabrenović za Vikend novine.

U Elektroprivredi (EPCG) i Crnogorskom Telekomu tvrde da redovno sprovode utuženja.

Kada je riječ o dugovanjima za struju, ona prema podacima EPCG, za kategoriju domaćinstva, iznose skoro 115 miliona EUR, dok potrošači iz kategorije ostala potrošnja duguju blizu 50 miliona EUR. U EPCG ukazuju i da su pokrenuli utuženja protiv svih kupaca koji imaju dugovanja starija od dvije godine.

“Pokrenuli smo u skladu sa zakonom postupak utuženja, kako bismo zaštitili potraživanja od zastare i tako zaštili i interese kompanije. EPCG cijeni redovnost i za redovne platiše obezbjeđuje popust na obračunatu vrijednost aktivne energije. Ukupan broj redovnih platiša u kategoriji domaćinstva je 204,28 hiljada, dok u kategoriji ostala potrošnja imamo 19,12 hiljade redovnih potrošača”, kazali su u EPCG.

I u Crnogorskom Telekomu, koji ima oko pola mliona korisnika, tvrde da redovno sprovode utuženja, te da do potpunog isključenja korisnika i utuženja dolazi samo ukoliko su iscrpljeni svi prethodni koraci upozoravanja korisnika da plati dug.

“Crnogorski Telekom vodi računa o blagovremenom utuženju, shodno odredbama zakona o obligacionim odnosima i o izvršenju i obezbjeđenju, pa najstarija nenaplaćena faktura nije starija od dvije godine. Najveći broj korisnika redovno izmiruje obaveze i u najvećem broju slučajeva korisnici imaju mogućnost da duguju dvije fakture prije sprovođenja drugih mjera“, naveli su iz kompanije.

Oni su dodali da je rok za izmirenje računa 15 dana, a koraci informisanja o dugu počinju nakon toga i traju osam mjeseci.

Vodovod i kanalizacija Podgorica, koji ima 86,35 hiljada potrošača, po osnovu utrošene vode potražuje više od 6,53 miliona EUR. Od toga, kako su kazali, građani duguju 4,8 miliona, a preduzeća 1,7 miliona EUR.

Oni su dodali da oko 25 do 30 odsto potrošača nema dugovanja za utrošenu vodu.

Najčitanije