fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryDuguju preko 100 hiljada EUR

Duguju preko 100 hiljada EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Splitska Skladgradnja, jedan od podizvođača radova na auto-putu, radnicima, povjeriocima i stanodavcima u Kolašinu duguje više od 100 hiljada EUR.

Kako je kazalo više povjerilaca tog preduzeća, mjesecima besuspješno pokušavaju da se dogovore sa Splićanima, od kojih su do sada stizala samo prazna obećanja, pišu Vijesti.

Prema podacima koje je ranije saopštila Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), prvu saglasnost za angažovanje Skladgradnje izdao je tadašnji ministar saobraćaja Ivan Brajović, krajem 2015. godine. Tada je bilo predviđeno da kompanija gradi tunel i petlju Mateševo, te mostove Tara 1 i Tara 2.

Brajović je potpisao i narednu, a kompaniji su bile izdate još dvije saglasnosti sa potpisom ministara saobraćaja Osmana Nurkovića.

Skladgradnja je sa kineskom kompanijom China Road and Bridge Corporation (CRBC) u martu 2016. potpisala ugovor za izvođenje radova na auto-putu vrijedan preko 34,5 miona EUR.

Dugovi prema 20-ak radnika, prema riječima sagovornika lista, iznose oko 60 hiljada EUR. Navodno, približno toliko je i stanodovaca, kojima Splićani duguju cijeli ili dio iznosa za zakup stanova.

Milica Komatina, koja je u Kolašinu izdavala smještaj za potrebe tog preduzeća, kaže da je imala potpisan ugovor o zakupu od januara do oktobra prošle godine, a da je dobila tek manji dio novca. Njoj i još mnogim njenim sugrađanima, po istom osnovu, Splićani su ostali dužni na desetine hiljada EUR.

Ona je podsjetila da su povjerioci Skladgradnje prošle godine riješili da zajednički, kroz sudske postupke, namire svoja potraživanja.

„Za sve vrijeme dok nama duguju, a od prošle godine nas uvjeravaju da će ubrzo izmiriti obaveze, oni rasprodaju građevinske mašine, koje su ostale na gradilištu. Od 15-ak mašina sada je svega nekoliko, a očekujemo da će i njih uskoro prodati. Ljuti smo i na CRBC koja je angažovala tog podizvođača, jer su mogli da učine više“, rekli su predstavnici radno angažovanih u Skladgradnji.

Oni su dodali da su Kinezi Splićanima plaćali na desetie hiljada EUR za mjesečno iznajmljivanje mehanizacije.

Nekoliko bivših radnika Skladgradnje su nedavno, u pokušaju da spriječe Splićane da prodaju dio građevinskih mašina jednom domaćem preduzeću, blokirali put prema kampu Mateševo, gdje se mehanizacija nalazi. Međutim, kako kažu radnici, već narednih dana, predstavnici Slakdgradnje su uspjeli da dio svoje mehanizacije izmjeste.

Najčitanije