fbpx
NaslovnicaMINA BusinessĐukanović obišao hidrocentralu Itaipu

Đukanović obišao hidrocentralu Itaipu

Podgorica, Asunsion, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski predsjednik Milo Đukanović obišao je, u okviru posjete Paragvaju, hidrocentralu Itaipu, koja zadovoljava sve potrebe te države.

Đukanović je taj energetski objekat, udaljen nešto manje od sat leta od glavnog grada Paragvaja Asunsiona, obišao avionom koji mu je na raspolaganje stavio predsjednik države, Mario Abdo Benites.

Iz Đukanovićeve Službe za informisanje saopšteno je da je hidroecentrala Itaipu proglašena za jedno od sedam svjetskih čuda kao moderni graditeljski poduhvat.

„To je zajednički projekat Paragvaja i Brazila, na rijeci Parana, na samoj granici. Brana je duga oko osam kilometara, a visoka oko 200 metara. Prije dvije godine hidrocentrala Itaipu je proizvela preko 100 milijardi kilovat sati (kWh), što predstavlja svjetski rekord“, navodi se u saopštenju.

Hidrocentrala Itaipu zadovoljava oko 15 odsto potreba Brazila i u potpunosti sve potrebe Paragvaja, koji je i veliki izvoznik energije koja je u toj zemlji stoprocentno obnovljiva.

„Domaćini su se, u razgovoru sa Đukanovićem, interesovali u kojoj su fazi pripremljenosti projekti za proizvodnju hidroenergije u Crnoj Gori, o kojima su informisani u pripremi za taj susret“, dodaje se u saopštenju.

Đukanović danas završava dvodnevnu posjetu Paragvaju susretima s najvišim predstavnicima zakonodavne i sudske vlasti, kao i s predstavnicima Crnogorske zajednice.

Najčitanije