fbpx
NaslovnicaMINA BusinessĐurđić priznao krivicu u slučaju Kaspia

Đurđić priznao krivicu u slučaju Kaspia

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Bivši izvršni direktor Atlas banke, Đorđe Đurđić priznao je krivicu u slučaju Kaspia i potpisao nagodbu sa Specijalnim državnim tužilaštvom, kojom je predviđeno da za zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju bude osuđen na šest mjeseci kućnog zatvora, saznaje Pobjeda.

Sporazum koji je Đurđić potpisao sa glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem u ponedjeljak je proslijeđen Višem sudu na razmatranje i odlučivanje.

Protiv Đurđića i odbjeglog biznismena Duška Kneževića u slučaju Kaspia podignuta je optužnica koju je Viši sud 20. maja potvrdio zbog osnovane sumnje da su nezakonito izdali garancije Atlas banke na iznos od 12,5 miliona EUR.

Kneževiću je prethodno vlasnik Kaspia Property isplatio 12,4 miliona EUR za hotel Princes, međutim ta kupoprodaja nikada nije finalizovana. Kaspia je aktivirala garancije Atlas banke i na sudu dobila svoj novac, dok Knežević milione koje je uzeo nikada nije vratio banci.

Prema navodima optužnog akta, Đurđić je bio podstreknut od Kneževića da izda i odobri garanciju “s ciljem pribavljanja koristi drugoj osobi”– Kneževiću, koji je većinski vlasnik banke.

U optužnici koju je potpisao Katnić, optuženi Knežević je 20. maja 2015. godine u Podgorici, uračunljiv, svjestan svoga djela, čije izvršenje je zabranjeno, sa umišljajem podstrekao Đurđića da počini krivično djelo.

„Knežević je Đurđića nagovorio da suprotno Zakonu o bankama i procedurama za izdavanje garancija Atlas banke potpiše i ovjeri službenim pečatom garanciju za plaćanje AB -2005/15, koju je sastavio i odštampao na engleskom i predao mu je na potpis i ovjeru, u kojoj je navedeno da je nalogodavac – Duško Knežević, korisnik – Kaspia Pronerdes Holdings Limited iz Dubaia, kojom se garantuje da će Atlas banka, toj kompaniji platiti najviše do iznosa od 12,5 miliona EUR“, navodi se u optužnici.

Banka se obavezala da će neopozivo i bezuslovno platiti kompaniji Kaspia Property zatijevanu sumu, te da Atlas banka nema pravo da obavlja bilo kakva ispitivanja ili traži dokumentovanje zahtjeva za plaćanje.

List piše da je, nakon opsežne istrage i prikupljenih dokaza, utvrđeno da je Knežević odbio da Atlas banci, u kojoj je bio većinski vlasnik, vrati 15,2 miliona EUR koliko je koštala garancija sa zateznom kamatom za njegove poslove sa kompanijom Kaspia Property. Međutim, kako nije realizovana kupovina hotela a Knežević nije Azerbejdžancima vratio novac, aktivirana je garancija Atlas banke.

U optužnici piše da je po kupoprodajnom ugovoru Kaspia Property na dan zaključenja ugovora isplatila dio kupoprodajne cijene od osam miliona EUR, a što je Knežević potvrdio priznanicom o primljenom novcu od 14. januara 2014. godine.

„Iz carinske deklaracije utvrđeno je da je Knežević prijavio izlazak iz Azerbejdžana sa iznosom od osam miliona eura u dva paketa i da je država odrednica Crna Gora“, piše u aktu Tužilaštva.

Iz prikupljenih dokaza – evidencije prelaska državne granice utvrđeno je i da je Knežević 14. januara 2014. godine ušao u Crnu Goru na graničnom prelazu Aerodrom Podgorica.

Tužilaštvo raspolaže i dokazima da je Kneževiću osim osam miliona uplaćen i ostatak kupoprodajne cijene i to u martu iste godine. Prva tranša od dva miliona bila je 5. marta, a šest dana kasnije bila je transakcija od 2,4 miliona na dva Kneževićeva računa.

Najčitanije