fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEBRD u Crnoj Gori pokreće program Žene u biznisu

EBRD u Crnoj Gori pokreće program Žene u biznisu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokrenula je program žene u biznisu kako bi oslobodila potencijal ženskog preduzetništva u Crnoj Gori kao doprinos ekonomiji zemlje.

Iz EBRD-a je saopšteno da vlade Švedske i Luksemburga podržavaju program pružanjem savjetodavne i tehničke pomoći.

“Alter Modus, najveća mikrofinansijska institucija u Crnoj Gori, postala je prvi lokalni partner koji se pridružio programu. U početnoj fazi, EBRD će obezbijediti milion EUR banci da podrži mikro, mala i srednja preduzeća (MMSP) kojima rukovode žene”, navodi se u saoppštenju.

Fokus će, kako su kazali, biti stavljen na podršku malim i srednjim preduzećima, naročito onim izvan glavnog grada Podgorice.

Program Žene u biznisu podržava žene preduzetnice kroz pristup finansijama i savjetodavne usluge kojima treba da unaprijede svoje poslovanje.

Od svog globalnog pokretanja, 2014. godine, program je već obuhvatio više od pet hiljada žena preduzetnica u zemljama Zapadnog Balkana kroz oba oblika podrške – finansiranje i savjetodavne usluge.

Na Zapadnom Balkanu je program podržan od donatora iz vlada Italije, Luksemburga i Švedske.

“Podrška ženama u biznisu u vidu finansija i savjeta može imati veliki uticaj na ekonomiju Crne Gore. Veoma smo zadovoljni što danas pokrećemo program i što ćemo proširiti ovaj proizvod u zemlji”, rekao je šef EBRD-a u Crnoj Gori, Jaap Sprey.

Pored finansiranja, žene preduzetnici će dobiti i poslovne savjete kako bi učinile svoje biznise konkurentnijim, kao i obuke, mentorsku pomoć i usluge povezivanja.

Obuka i mentorstvo omogućavaju ženama preduzetnicama da razmijene iskustva i uče jedne od drugih.

Program će, takođe, obezbijediti pristup EBRD on-line mreži za samodijagnostiku – Business Lens EBRD.

EBRD program Žene u biznisu je do sada obezbijedio više od 500 miliona EUR kroz kreditne linije za više od 60 hiljada malih i srednjih preduzeća kojima rukovode žene u 18 država.

EBRD je, od početka investiranja 2006. godine, u Crnoj Gori finansirao 60 projekata ukupne vrijednosti 571 milion EUR i obezbijedio poslovno savjetovanje i obuke za preko 100 crnogorskih preduzeća kojima rukovode žene.

Najčitanije