fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEK: Rast BDP-a ove godine 3,1 odsto

EK: Rast BDP-a ove godine 3,1 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropska komisija (EK) povećala je, u novim jesenjim prognozama, rast crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini na 3,1 odsto.

EK je u proljećnim prgnozama za ovu godinu prcjenjivala rast crnogorske ekonomije na 2,9 odsto.

EK je, u pronozama u koje je agencija Mina-business imala uvid, saopštila da će BDP u narednoj godini rasti tri odsto, što je smanjenje u odnosu na 3,1 odsto koliko je prognozirala u proljećnom izvještaju.

Crnogorski BDP će, kako se navodi u danas objavljenim prognozama, u 2021. godini rasti 2,8 odsto.

“Završetkom prve dionice auto-puta Bar-Boljare u narednoj godini biće završen šestogodišnji period brze ekspanzije ekonomije, ali takođe i visokog spoljnog i fiskalnog deficita, koji su prouzrokovani tom velikom investicijom. Po završetku građevinskih radova očekuje se usporavanje ekonomskog rasta, koji će istovremeno postati uravnoteženiji, sa korporativnim investicijama i Ličnom potrošnjom”, dodaje se u izvještaju.

Iz EK su rekli da bi završetak radova na auto-putu, koji je najavljen za septembar naredne godine, trebalo znatno smanji obim uvoza, koji se odnosi na izgradnju. Međutim, iako bi deficit tekućeg računa trebalo da se poboljša, predviđa se da će ostati dvocifren.

“Ekonomski rast je usporio na 3,1 odsto u prvoj polovini godine, sa 4,8 odsto u prošloj godini. Uprkos stagnirajućim platama, lična potrošnja ostaje snažna zahvaljujući poboljšanju uslova na tržištu rada i održivog rasta kredita domaćinstava”, navodi se u izvještaju.

Javni dug je u ovoj godini prognoziran na 77,8 odsto BDP-a, dok će naredne godine iznositi 71,5 odsto. Javni dug će se u 2021. godini smanjiti na 62,7 odsto.

“Javni dug , inače visok, i dalje raste u ovoj godini. Očekuje se da će poboljšani budžetski saldo i povlačenje depozita značajno smanjiti javni dug od naredne i 2021. godine, iako ne ispod 60 odsto BDP-a”, dodaje se u izvještaju.

Godišnji rast proizvodnje u ovoj i narednoj godini usporiće na oko tri odsto, uglavnom zbog slabije građevinske aktivnosti kako se investicioni ciklus, koji se odnosi na auto-put Bar-Boljare, postepeno bude smanjivao. U isto vrijeme, korporativna ulaganja, posebno u sektorima turizma i energetike će, prema procjenama, ostati snažni.

“Rast lične potrošnje će doprinijeti pozitivnom trendu zarada i zaposlenosti, posebno u turističkom i građevinskom sektoru”, smatraju u EK.

Usporavanje globalne ekonomije predstavlja rizik za smanjenje rasta crnogorske ekonomije u slučaju većeg od očekivanog uticaja na dolaske turista i/ili priliv stranih direktnih investicija (SDI).

Godišnja inflacija će u ovoj godini iznositi 0,5 odsto, u narednoj 1,3 odsto, a 2021. godini 1,6 odsto.

“Prognoza je da će dinamika cijena znatno omekšati u ovoj godini, dijelom zbog posljedica veće naplate poreza na dodatu vrijednost (PDV) i akciza. Povećanje minimalne zarade i nastavak rasta potrošnje domaćinstava trebalo bi da dovede do umjereno rastućih pritisaka na cijene u naredne dvije godine”, kazali su iz EK-a.

Rješenje dvije problematične domaće banke sprovedeno je na propisan način, bez uticaja na ostatak finansijskog sistema.

“U svjetlu velike likvidnosti, snažnih rezervisanja kapitala i smanjenog obima nekvalitetnih kredita (NPL), očekuje se da će bankarski sektor, tokom prognoziranog perioda, i dalje podržavati rast kontinuiranom kreditnom aktivnošću”, navodi se u izvještaju.

Podsticajni kapitalni budžet i poboljšana naplata prihoda rezultirali su naglim smanjenjem budžetskog deficita u prvoj polovini ove godine, na 0,8 odsto godišnjeg BDP-a.

Očekuje se da će kapitalna potrošnja dostići prvobitni budžetski plan do kraja godine, a samim tim će se konsolidovani budžetski deficit povećati na oko 2,5 odsto BDP-a.

Najčitanije

policija, saobraćajne nezgode u Crnoj Gori

Za 24 sata 13 saobraćajnih nezgoda

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodilo se 13 saobraćajnih...