fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryEK zabrinuta zbog Zakona o ulaganju u konsolidaciju MA

EK zabrinuta zbog Zakona o ulaganju u konsolidaciju MA

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropska komisija zabrinuta je što je Zakon o ulaganju u konsolidaciji Montenegro Airlinesa usvojen iako Agencija za zaštitu konkurencije nije bila u stanju da procijeni njegovu usklađenost sa pravilima o državnoj pomoći zbog nepotpunih dostavljenih materijala i vremenskih ograničenja.

„To izaziva ozbiljnu zabrinutost u vezi sa poštovanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Crne Gore i Evropska komisija će ispitati to pitanje“, kazali su Danu predstavnici Komisije.

Na pitanje kako će se usvajanje Zakona odraziti na Poglavlje 8 – Konkurencija, odgovorili su da je pravilno rješavanje tog slučaja važan test za funkcionisanje crnogorskog sistema kontrole državne pomoći i dalji napredak u pregovorima o Poglavlju 8.

Vlada je Zakon o ulaganju u konsolidaciju i razvoj nacionalne avio-kompanije Montenegro Airlines usvojila 9. decembra i istog dana ga poslala Skupštini. Parlament je Zakon usvojio 27. decembra glasovima poslanika vladajuće koalicije.

Zakonom je, između ostalog, predviđeno da Vlada preuzme 96,3 miliona EUR dugova i obaveza nacionalne avio-kompanije. Sumu od 50 miliona EUR će obezbijediti za nabavku vazduhoplova, a 8,8 miliona za restauraciju motora na vazduhoplovima.

MA će, kako piše u zakonu, pretvaranjem duga u akcijski kapital izmiriti 25 miliona EUR duga za poreze i doprinose i devet miliona duga prema državi po osnovu već izvršenih plaćanja iz budžeta.

Zatim će država isplatiti sredstva MA na ime dospjelih obaveza koje imaju prema Aerodromima Crne Gore u iznosu do 32 miliona.

Država će preuzeti dospjele obaveze koje MA ima prema Кontroli letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA), po osnovu zaključenih ugovora o pružanju usluga u iznosu do 6,5 miliona. Takođe, preuzeće i dospjele obaveze koje MA ima prema Hipotekarnoj banci po osnovu ugovora o kreditu u ukupnom iznosu do 6,8 miliona EUR.

Tih 85,3 miliona EUR MA će prema državi regulisati pretvaranjem duga u akcionarski kapital.

Najčitanije