fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEko selo Nevidio prvi eko-sertifikovani smještaj na sjeveru

Eko selo Nevidio prvi eko-sertifikovani smještaj na sjeveru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Eko selo Nevidio prvi je nosilac sertifikata održivosti Ekološki znak Evopske unije/EU Ecolabel na sjeveru Crne Gore.

Ekološki sertifikat je, kako je objašnjeno, potvrda primjene ekoloških standarda poslovanja koji se tiču politika zaštite životne sredine, energetske efikasnosti, racionalnog korišćenja vode i sanitarija, očuvanja kvaliteta vazduha, propisnog deponovanja otpada i redukcije ambalažnog otpada.

“Eko selo Nevidio u selu Pošćenje, na južnoj padini Durmitora – području koje još krasi očuvana priroda – posjetiocima omogućava rustični smeštaj u originalnim bungalovima usred živopisne panorame durmitorskog područja”, navodi se u zajedničkom saopštenju Ministarstva turizma, Nacionalne turističke organizacije (NTO) i Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Širenje ekološke svijesti među osobljem i gostima hotela cilj je kojem teže svi eko hoteli tako što usklađuju kvalitet i komfor ponude, uz naglasak na zaštotu životne sredine.

“Eko selo Nevidio je pravi primjer takvog smještaja, gdje se zadovoljstvo gostiju ogleda kroz uživanje na Pošćenskim jezerima, kanjonu Nevidio, nacionalnom parku Durmitor – avanturama koja se pamte”, dodaje se u saopštenju.

Sertifikat održivosti doprinosi boljem kvalitetu usluga i jačaju pozicije na tržištu – što bitno razlikuje one hotela koji ga posjeduju od svih ostalih.

“Do sada je u Crnoj Gori, smještajnim objektima, hotelima i apartmanima dodijeljeno ukupno 26 međunarodnih sertifikata održivosti u turizmu”, navodi se u saopštenju.

Sertifikat održivosti je ‘zeleni pečat’ koji potvrđuje da objekat kreira održivi turistički proizvod – štedi energiju i vodu, a potrošna sredstva koristi uz tačno utvrđene procedure.

„Veći broj sertifikovanih smještajnih jedinica važan je za pozicioniranje Crne Gore kao ekološke destinacije na tržištu zapadne i sjeverne Evrope, kao i udaljenih destinacija, budući da turisti koji dolaze iz ovih država očekuju visok kvalitet usluge, pun doživljaj destinacije i spremni su da izdvoje više novca za boravak u sertifikovanom smještaju“, dodaje se u saopštenju.

NTO i Ministarstvo održivog razvoja i turizma obezbjeđuju finansijska sredstva za uvođenje ekoloških sertifikata Travellife i EU Ecolabel u partnerstvu sa Kancelarijom UNDP-ja, uz podršku projekta Razvoj niskokarbonskog turizma.

Najčitanije

Vremenska prognoza: Danas promjenljivo, do 19 stepeni

Podgorica, (MINA) – U južnim predjelima Crne Gore jutros se očekuje povećana oblačnost, ponegdje...