fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEkonomski podaci iz Kine i Evrope spustili cijene nafte

Ekonomski podaci iz Kine i Evrope spustili cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima, zbog slabih ekonomskih podataka iz Kine i Evrope i rasta američkih zaliha koji su zasjenili američko odlaganje carina na uvoz pojedinih proizvoda iz Kine.

Na londonskom tržištu cijena barela nafte pala je 2,08 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 59,22 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 2,13 USD nižoj cijeni, od 54,97 USD.

Trgovce je ohrabrila najava američkog predsjednika Donalda Trumpa da će odložiti uvođenje carina na pojedine kineske proizvode, uključujući mobilne telefone i laptopove, do sredine decembra, prenosi Hina.

Cijene nafte ponovo su potonule pod uticajem loših podataka iz njemačke i kineske privrede.

Najveća evropska ekonomija zabilježila je u drugom tromjesečju pad aktivnosti 0,1 odsto u odnosu na prethodna tri mjeseca, saopštio je Destatis.

Njemački podaci uticali su i na cijelu eurozonu čija je ekonomija u drugom tromjesečju porasla slabih 0,2 posto, prema procjenama Eurostata.
Loše vijesti stigle su i iz Kine, uključujući usporavanje rasta industrijske proizvodnje u julu na 4,8 odsto, što je najniža stopa rasta u više od 17 godina.

Podatak je zabrinuo tržišta koja ga smatraju odrazom pogoršanja stanja u drugoj ekonomiji svijeta pod utjecajem američko-kineskog trgovinskog rata.

“Jutrošnji podaci o kineskoj industrijskoj proizvodnji bili su slabiji nego što se očekivalo, potvrđujući naša očekivanja da će uobičajeno posustajanje rasta u poodmakloj fazi ekonomskog ciklusa vjerovatno biti izraženije prije kraja godine”, rekao je Norbert Ruecker iz švajcarske banke Julius Baer.

Cijene nafte dodatno je pritisnuo izvještaj Američkog instituta za naftu (API) koji je neočekivano pokazalo rast zaliha sirove nafte u prošloj sedmici za 3,7 miliona barela.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u utorak iznosila 59,47 USD, što znači da je bila 1,74 USD viša nego prethodnog dana trgovanja.

Najčitanije