fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEkskluzivni vlasnici kartica Atlas banke imali specijalne privilegije

Ekskluzivni vlasnici kartica Atlas banke imali specijalne privilegije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Među korisnicima platnih kartica Atlas banke uspostavljena je grupa od oko stotinu ekskluzivnih vlasnika, koji su imali specijalne privilegije da idu preko dozvoljenog limita, piše Pobjeda.

Prema informacijama tog lista iz više izvora, prvi među prvima bio je biznismen Duško Knežević, koji je preko kartice iskeširao 11 miliona EUR.

Na toj listi su, prema podacima Pobjede iz Atlas grupe, ljudi za koje je Knežević procijenio da mu mogu valjati. Lista je obuhvatala desetak političara, kao i više biznismena, estradnih umjetnika iz Beograda, članova Kneževićeve porodice, odbora direktora banke i izabranog užeg menadžmenta članica Atlas grupe i neke osobe iz medija.

Na listi političara su, osim crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, bili bivši ministar finansija i ambasador Crne Gore Branko Perović, bivši ministar finansija i šef Državne revizorske institucije (DRI), Miroslav Ivanišević, nekadašnji crnogorski kadar u administraciji SCG Sanja Mihaljević Rakić i njen muž, članovi porodice Duška Kneževića među kojima je Svetlana Mijatović, svastika i direktorica nekadašnje firme Jupeks miks od koje je krenulo stvaranje Atlas grupe u Podgorici. Mijatović je sada direktorica kompanije Fiesta Investment.

Privilegovane kartice takođe koriste Kneževićeva sadašnja supruga, Snežana, i njegovo troje djece, te pojedini predstavnici medijske zajednice, Željko Ivanović i Slavoljub Šćekić.

Zaposlenima u Atlas banci bilo je strogo zabranjeno da kontaktiraju VIP klijente, koje je izabrao Knežević, a pogotovo da im šalju SMS da su prekoračili limit koji se kretao od deset hiljada do čak 600 hiljada EUR, zavisno od VIP statusa, odnosno VIP osobe po izboru Duška Kneževića.

List piše da ukoliko neka od tih osoba znatno prekorači limit, zaposleni su bili dužni da obavijeste Kneževića, a on je odlučivao kakve će mjere da preduzme. Ukoliko mu je neko ostao dužan, Knežević nije mogao da izmiri taj dug bez cesije tako da je, prema informacijama Pobjede iz Atlas grupe, na primjer dug Mila Đukanovića od 16,74 hiljade EUR otkupila od Atlas banke još jedna članica Atlas grupe. Čak i bez znanja Đukanovića, što nije u skladu sa propisima poslovanja banke.

To se desilo nakon 2014. godine kada je Centralna banka (CBCG) utvrdila neregularnosti u kartičarskom i kreditnom poslovanju Atlas banke. Od tada Atlas banka više nema VIP korisnike kreditnih kartica.

Nakon te prelomne godine u istoriji Atlas banke, ispostavilo se da je ta finansijska institucija titular kompletne imovine Duška Kneževića u Crnoj Gori. Zbog toga je 2016. godine po nalogu Centralne banke ta kompletna imovina prebačena u nenovčani dio vlasništva Atlas banke.

Na taj način je, između ostalog, banka postala vlasnik bolnice Meljine.

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu