fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryElektronsko bankarstvo koristi 71,16 hiljada klijenata

Elektronsko bankarstvo koristi 71,16 hiljada klijenata

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Elektronsko bankarstvo koristi 71,16 hiljada građana i kompanija u Crnoj Gori, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

“Ukupan broj korisnika internet plaćanja na kraju prošle godine bio je 66,53 hiljade, a mobilnih plaćanja 43,63 hiljade”, rekli su iz CBCG Pobjedi.

Predstavnici CBCG su objasnili da je zbog usklađivanja statistike u oblasti platnog prometa u skladu sa regulativom EU došlo do promjene strukture godišnjeg izvještaja.

“Zbog toga se sada prikupljaju podaci u vezi sa ukupnim brojem korisnika internet i mobilnih plaćanja”, naveli su iz CBCG.

Iako se broj korisnika te vrste bankarstva polako povećava i dalje je daleko od razvijenih zemalja, a naročito Turske, Švedske i Njemačke gdje se, po informacijama bankara, najviše upražnjava.

Podaci banaka pokazuju da tu vrstu bankarstva koja je komotnija, brža, jeftinija, u Crnoj Gori koriste najviše mladi.

U CKB-u su Pobjedi kazali da njihov GO servis, online i internet, aktivno koristi 13 hiljada korisnika.

“Kontinurano radimo na edukaciji klijenata, prezentirajući im prednosti i sigurnost korišćenja CKB GO servisa. Omogućili smo do 20 odsto jeftinije transakcije u odnosu na one koje obavljaju na šalteru”, kazali su iz CKB i dodali da ta usluga omogućava obavljanje svih transakcija i kompletno upravljanje ličnim finansijama sa računara, mobilnog telefona ili tableta.

Iz Societe Generale banke Montenegro su kazali da imaju nekoliko hiljada korisnika te vrste bankarstva i da njihov broj stalno raste.

“Ovu vrstu usluge moguće je dobiti besplatno u okviru nekih paketa. FUN Club paket za mlade je jedan od njih i u potpunosti besplatan za ljude od 13 do 27 godina, koji nijesu u radnom odnosu. Paket FUN Club za mlade sadrži transakcioni račun, Mastercard FunClub karticu, uslugu SMS izvještavanja o promjenama na računu, SOGeMOBILE mobilno bankarstvo, kao i UNIQA osiguranje od zloupotrebe kartice i to sve potpuno besplatno”, objasnili su iz Societe Generale banke.

U Erste banci su rekli Pobjedi da imaju 6,4 hiljada korisnika elektronskog bankarstva, a da mobilno bankarstvo Erste mBanking koristi 3,6 hiljada.

“Broj korisnika elektronskog i mobilnog bankarstva je u prošloj godni porastao 50 odsto. Iako nivo korišćenja digitalnog bankarstva u Crnoj Gori i dalje nije na nivou razvijenijih tržišta među kojima prednjače Turska, Švedska i Njemačka, stope rasta koje bilježimo nam daju za pravo da očekujemo da će taj zaostatak biti sve manji”, kazao je direktor sektora direktnih kanala u Erste banci, Bojan Burić.

Najčitanije