fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEnergetski sektor izazvao pad indeksa

Energetski sektor izazvao pad indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu su u četvrtak cijene dionica pale drugi dan zaredom, skliznuvši dodatno s rekordnih nivoa, što je posljedica pritiska na energetski sektor nakon oštrog pada cijena nafte.

Dow Jones oslabio je 0,46 odsto, na 26.307 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,21 odsto, na 2.917 bodova, a Nasdaq indeks 0,16 odsto, na 8.036 bodova, pernosi Hrportfolio.

Nakon što su početkom godine dostigli rekordne vrijednosti, indeksi su u četvrtak pali drugi dan zaredom jer su ulagači i dalje pod utiskom poruka američke centralne banke (Fed) da nema razloga za promjene u monetarnoj politici.

Fed je poručio da se rast ekonomije nastavlja, da je tržište rada i dalje snažno i da bi inflacija mogla da poraste dok se ciklus rasta ekonomije bliži desetoj godini.

To je razočaralo ulagače koji su se nadali da bi Fed zbog slabljenja inflacijskih pritisaka mogla da smanji kamatne stope do kraja godine.

Analitičari smatraju da je stav Feda razuman.

„Mislim da razumni investitori u ovom trenutku ne očekuju smanjenje kamata. Isto tako, dobri ekonomski uslovi ne znače da bi trebalo povećati kamate”, kazala je analitičarka u kompaniji Bokeh Capital Partners, Kim Forrest.

Najviše su pale cijene dionica u energetskom sektoru, u prosjeku 1,7 odsto, što je posljedica pada cijena nafte na američkom tržištu za više od dva odsto jer se ulagači plaše prevelike ponude u odnosu na potražnju.

S druge strane, tržište je podstaknuto boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima većine američkih kompanija.

Od više od 350 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su do sada objavile kvartalne rezultate, više od 75 odsto nadmašilo je očekivanja analitičara po pitanju zarada.

Sezona objava kvartalnih rezultata je pri kraju, pa ulagači čekaju neki novi pokretač tržišta.

S&P 500 indeks je od početka godine skočio oko 16 odsto, pa je nadoknadio sve gubitke od kraja prošle godine, kada je oštro pao zbog naznaka usporavanja rasta svjetske ekonomije, trgovinskih tenzija između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, te povećanja kamata Fed-a.

Indeksi posljednjih mjeseci rastu najviše zahvaljujući nadi ulagača da će SAD i Kina uskoro postići trgovinski dogovor, kao i porukama Fed-a da će biti strpljiv po pitanju povećanja kamata zbog usporavanja rasta američke i svjetske ekonomije.

I na evropskim berzama u četvrtak se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,46 odsto, na 7.351 bod, a pariski CAC 0,85 odsto, na 5.538 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, 0,01 odsto, na 12.345 bodova.

Najčitanije