fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEPCG može tražiti povećanje cijena usluga

EPCG može tražiti povećanje cijena usluga

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Elektroprivreda (EPCG) može da traži povećanje cijena svojih usluga od šest odsto bilo kad tokom godine, iako to zakonsko pravo nije trenutno iskoristila, saopštio je predsjednik Odbora direktora Regulatorne agencije za energetiku (RAE), Branislav Prelević.

“EPCG u ulozi snabdjevača ima pravo da iskoristi povećanje od šest odsto i primijeni ga bilo kad tokom godine, pri čemu ne može preći ograničenje od šest odsto u odnosu na cijenu iz prošle godine. Uslov je i da promjenu cijena objavi najmanje 15 dana prije početka primjene”, rekao je Prelević za Dan.

On je dodao da EPCG nije iskoristila zakonsko pravo da poveća cijena svojih usluga šest odsto od 1. januara, što bi dovelo do povećanja ukupne cijene električne energije od tri odsto.

Prelević je kazao da je cilj reforme energetskog sektora, koji je počeo donošenjem Zakona o energetici iz 2003. godine i formiranjem RAE u januaru naredne godine, razvoj tržišta električne energije unutar Crne Gore i njegovo uključivanje u jedinstveno tržište EU.

“Zbog čega se insistira na tržišnom mehanizmu? Zbog toga što je tržište jedini mehanizam koji će neselektivno eliminisati sve proizvođače koji nijesu u stanju da u datom trenutku obezbijede najpovoljniju cijenu. U tom usklađivanju sa tržišnom cijenom, neke države koje su imale ili još imaju administriranje cijenama iz uglavnom populističkih razloga, imaće šokantno suočavanje sa istinom ili neće biti dio EU”, saopštio je Prelević.

On je kazao da je Crna Gora, zahvaljujući dobrim zakonskim i metodološkim rješenjima iz prethodnog perioda, taj proces prošla bez naglih skokova cijene električne energije.

“Štaviše, tarife za domaćinstva u prošloj godini iste su kao i 2009. godine, dok su cijene za privredu niže i do 50 odsto. Dakle, uprkos potpunom usklađivanju sa cijenom električne energije sa berzama u Evropi u 2017. godini, tarife za domaćinstva su bile na nivou 50 odsto evropskog prosjeka”, rekao je Prelević.

Najčitanije