fbpx
NaslovnicaMINA BusinessErste grupa članica indeksa 2020 Bloomberg GEI

Erste grupa članica indeksa 2020 Bloomberg GEI

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Erste grupa uvrštena je među 325 kompanija iz 50 različitih sektora u 42 države svijeta, koje su obuhvaćene Bloombergovim indeksom rodne ravnopravnosti za 2020 (GEI).

„Erste grupa je uključena u indeks zbog rezultata koji su na liniji ili iznad nivoa koji je ustanovio Bloomberg, a koji oslikavaju visok nivo otvorenosti i opštih pokazatelja iz pet ključnih oblasti koje indeks mjeri“, navodi se u saopštenju.

Iz banke su objasnili da kompanije obuhvaćene indeksom dolaze iz različitih privrednih grana, kao što su automobilska industrija, bankarstvo, inženjering, građevinarstvo i maloprodaja.

Objavljivanjem podataka o rodnoj ravnopravnosti kompanije uključene u 2020 GEI pružaju potpun uvid u ulaganja u rodnu ravnopravnost na radnom mjestu i zajednici u kojoj posluju.

Rukovoditeljka Upravljanja različitostima u Erste grupi, Julia Valsky, smatra da je činjenica da je ta kompanija ponovo uključena u Bloombergov indeks rodne ravnopravnosti dobrodošlo priznanje za rad uložen u unapređenje rodne ravnopravnosti na radnom mjestu.

“Obezbjeđivanje jednakih prilika ženama da napreduju u karijeri duboko je usađeno u inkluzivne principe na kojima je Erste osnovana prije 200 godina. Vidno smo napredovali u pravcu omogućavanja ženama da se istaknu u našoj grupi, iako još nijesmo uspjeli da ispunimo cilj da učešće žena u najvišim rukovodećim pozicijama dostigne 35 odsto na svim našim tržištima“, rekla je Valsky.

Ona je poručila da će kompanija nastaviti da radi na tome.

„U postizanju veće rodne ravnopravnosti, takođe ćemo nastaviti da sprovodimo politike koje su zasnovane na dokazima, činjenicama i analizama. To je razlog zbog kojeg Bloomberg GEI smatramo izuzetno korisnim pokazateljem”, navela je Valsky.

GEI postavlja globalni standard za mjerenje rodno-ravnopravnih mjera i politika. Indeks GEI prati finansijske performanse kompanija koje se kotiraju na berzama, a koje posvećeno podržavaju rodnu ravnopravnost kroz razvoj politika, predstavljanje i transparentnost.

Referentni indeks mjeri rodnu ravnopravnost u pet ključnih oblasti: žensko liderstvo i učešće u razvoju talenata, jednakost zarada i rodni paritet u zaradama, inkluzivna kultura, politike koje se odnose na seksualno uznemiravanje, kao i brend koji promoviše žene.

Iz Erste banke su saopštili da je Bloomberg proširio kriterijume za uključivanje u indeks i obuhvatio približno šest hiljada kompanija iz 84 države i regiona.

Predsjednik Bloomberga Peter T. Grauer je naveo da 325 kompanija, koje su uključene u 2020 GEI, pokazuju posvećenost transparentnosti i liderstvo u izvještavanju o rodnoj ravnopravnosti.

“Objavljivanje kompanijskih statistika i praksi je važan prvi korak u podršci rodnoj ravnopravnosti na globalnom nivou”, smatra Grauer.

Iz banke su poručili da su različitost i inkluzija integralni dio njene korporativne strategije, a posvećenost njima se jasno navodi u Izjavi o svrsi i Kodeksu ponašanja.

Bankarska grupa, kako su podsjetili, aktivno promoviše radno okruženje koje je oslobođeno diskriminacije i uznemiravanja i cijeni rad i vrijednost svakog pojedinca, bez obzira na rod, godine, invaliditet, bračno stanje, seksualnu orijentaciju, boju kože, vjersku ili političku pripadnost, etničko porijeklo, nacionalnost ili bilo koji drugi aspekt koji nije u vezi sa njihovim poslom.

Erste grupa sprovodi različite inicijative u cilju podrške razvoju ženskog liderstva.

„U prošloj godini je Alexandra Habeler Drabek postala prva žena članica upravnog odbora Erste grupe. Generalno učešće žena na najvišim rukovodećim pozicijama u Erste grupi trenutno iznosi 29 odsto, dok su žene činile 39 odsto pozicija u nadzornom odboru Erste grupe posljednjeg dana prošle godine“, navodi se u saopštenju.

Erste grupa želi da, u cilju povećanja broja žena u top menadžmentu, omogući bolji rodni balans u svojim bazama talenata i nudi mentorske programe za žene talente.

Najčitanije