fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEuro ojačao uprkos popuštanju monetarne politike ECB-a

Euro ojačao uprkos popuštanju monetarne politike ECB-a

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim valutnim tržištima euro je prošle sedmice ojačao prema američkom dolaru, iako je Evropska centralna banka (ECB) olabavila monetarnu politiku kako bi podstakla rast ekonomije eurozone.

Kurs eura porastao je prošle sedmice 0,4 odsto, na 1,1073 USD, a u jednom je trenutku dostigao 1,1109 USD, najviši nivo u više od dvije sedmice.

Međutim, dolar je ojačao u odnosu na japansku valutu, 1,1 odsto, pa je njegova cijena dostigla 108,1 jen (JPY), prenosi SEEbiz.

Kurs eura u petak je prema dolaru dotaknuo najviši nivo u posljednjih 17 dana, nakon što su odluke sa sjednice ECB otklonile neizvjesnost u pogledu podsticaja usporenoj ekonomiji eurozone.

ECB je, naime, u četvrtak spustila kamatnu stopu na depozite banaka 0,1 postotnih bodova još dublje u negativno područje, na rekordno niskih minus 0,5 odsto.

Najavljeno je i da će od 1. novembra ponovo pokrenuti kupovine obveznica u mjesečnom iznosu do 20 milijardi EUR i da će to činiti u neograničenom periodu.

Predstavljajući novi paket monetarnih podsticaja, predsjednik ECB-a Mario Draghi kazao je da su važni fiskalni podsticaji i strukturne reforme, posebno ističući da samo kombinacija monetarnih i fiskalnih podsticaja može oživjeti rast evropske ekonomije.

S druge strane, američka i japanska valuta, koje slove za sigurnije utočište za kapital u nesigurna vremena, našle su se pod pritiskom zbog popuštanja trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine uoči nastavka pregovora početkom oktobra.

U četvrtak je predsjednik SAD-a Donald Trump odgodio uvođenje dodatnih carina na uvoz kineskih proizvoda za dvije sedmice, dok je Kina dan prije najavila da će izuzeti neke američke proizvode s liste onih kojima će od 17. septembra nametnuti dodatne carine i da će kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda.

U poboljšanom okruženju u vezi američko-kineske trgovine kineski juan na stranim tržištima nakratko je dostigao najviše nivoe u četiri sedmice od 7,033 JPY za dolar.

Kurs funte je u petak dostigao najviše nivoe u sedam sedmica od 1,2435 USD, zahvaljujući smanjenim bojaznima od Brexita bez dogovora i slabljenju dolara.

Najčitanije