fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryEvidentirano 28 prijava

Evidentirano 28 prijava

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano 28 prijava, na osnovu kojih nije izrečena nijedna novčana kazna.

Inspektori su prilikom kontrole Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Bijelom Polju utvrdili nepravilnost i naložili poslodavcu da obavi transformacija ugovora o radu zaposlenog iz određenog na neodređeno vrijeme. Nepravilnosti su utvrđene i prilikom kontrole autoperionice u Podgorici u ulici Nikole Tesle, nakon čega su preduzete odgovarajuće mjere, ali nije saopšteno koje.

Nepravilnosti koje se odnose na neosigurane radnike, rad bez slobodnog dana, neizmirivanje zarada na mjesečnom nivou i neizdavanje fiskalnih računa, utvrđene su prilikom kontrole cvjećara na Ćepurcima, ali nije saopšteno da li su i koje mjere preduzete.

Prilikom kontrole Opšte bolnice u Beranama utvrđeno je da su navodi inicijative neosnovani, jer je obavljena isplata zarade za jul u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom.

Inspektori su podnosiocu prijave prema kojoj uprava hotela Plaža u Herceg Novom nije isplatila zarade zaposlenom, savjetovali pokretanje spora kod nadležnog suda, dok su pritužbe na hercegnovsku pekaru Tamara i preduzeće Kovez proslijeđene Poreskoj upravi.

Kontrolom Les company u Beranama utvrđeno je da zahtjev za odjavu i vraćanje radne knjižice nije u nadležnosti Inspekcije rada, dok je za magacin veleprodaje Elastico u Budvi zaključeno da ne postoji na teritoriji budvanske opštine.

Inspektori nijesu mogli obaviti kontrolu prodavnice bez naziva u Andrijevici, jer je objekat bio zatvoren, dok je pritužba protiv pekare Pet plus u Bijelom Polju u nadležnosti Tržišne inspekcije. Inspektori nijesu mogli obaviti kontrolu nelegalne prodaje vjenčanica u Beranama, jer nakon više obilazaka objekat nije pronađen.

Poslodavac u kafiću Per Amici u Podgorici tvrdi da podnosilac pritužbe o neprijavljenim radnicima nikada nije radio kod njega.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole restorana Radovče i Pod volat, kao i estetik studija Style u Podgorici, otpada starog željeza i NN lica iz Nikšića, salona namještaja Sirius i restorana Farma u Budvi, kineske radnje i Srednje ekonomske škole u Bijelom Polju, štamparije Promo design u Herceg Novom, pekare, odnosno poslastičarnice Battisuore u Kotoru i preduzeća Ceresit u Rožajama.

Građani su se žalili i na nepropisno parkiranje, čak i službenog vozila.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Najčitanije

EK: Izabrati predsjednika Vrhovnog suda

Podgorica, (MINA) – Izbor predsjednika Vrhovnog suda i napredak u izradi izmjena Zakona o...