fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEvidentirano 47 pritužbi

Evidentirano 47 pritužbi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano 47 pritužbi, na osnovu kojih je izrečeno pet novčanih kazni od 200 do 400 EUR.

Inspektori su sa 400 EUR kaznili kladionice Zlatnik u Podgorici, jer radnicima nijesu urečene fotokopije prijava na socijalno osiguranje, a nije utvrđen ni sedmični raspored radnog vremena.

Istim iznosom kažnjena je buregdžinica Burek kod suda u Beranama, jer objekat ne ispunjava minimalne tehničke uslove u pogledu prostora, uređaja i opreme, dok se naplata usluge ne obavlja karticom ili virmanski.

Kazne od po 300 EUR izrečene su poslastičarnici Orjent i kafe baru Ivangrad u Beranama, zbog neizdavanja fiskalnih računa, dok je sa 200 EUR kažnjena kafana bez naziva u Podgorici.

Inspektori su prilikom kontrole restorana Jugoslavija u Danilovgradu, caffe shopa Jančić u Herceg Novom, tivatskog aerodroma, prodavnice Kovači u Bijelom Polju, barskog Conta i Komunalnog preduzeća, kao i kafe bara Video u Beranama naložili da se utvrđene nepravilnosti otklone.

Prijava da je firma Lara S Co iz Bara naplaćivala boravišne takse preko dozvoljenog iznosa, proslijeđena je Sekretarijatu za finansije – lokalnoj poreskoj inspekciji barske Opštine.

Podnosiocu prijave protiv firme CleanExpress iz Podgorice, koja se odnosila na neisplaćene zarade, sugerisano je da prava ostvari preko nadležnog suda ili Agencije za mirno rješavanje radnih sporova, dok je dio pritužbe na Less Woods company iz Berana, koji se tiče uplate doprinosa, proslijeđen Poreskoj upravi.

Inspektori nijesu mogli obaviti kontrolu kafana u Bijelom Polju i Beranama, jer objekti nijesu radili, kao ni radionice za varenje u Podgorici, koja se ne nalazi na adresi navedenoj u prijavi.

U proceduri su prijave koje su se odnosile na Kuću hemije u Beranama, tehnički pregled BS, La Casu i kafe bar Amstel u Podgorici, barski Las ramblas i market Aroma, kao i izvođenje građevinskih radova ispred restorana Fit u Baru.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole Hausmajstora, Inpeka, Našeg diskonta, cvjećare i BK komerca u Podgorici, restorana Dolina mira, auto-otpada Opel i kafane Mirso u Bijelom Polju, ugostiteljskog objekta Cholpa u Herceg Novom, restorana Old Winery i radnje Sarah u Kotoru, parkinga, plaže, apartmana i štanda sa voćem i povrćem u Baru, Avram kafane u Beranama, MM marketa Pljevljima, restorana Viktorija i pet shop Happy dog u Nikšiću i restoran Marina u Tivtu.

Inspektori su procijenili i da su pritužbe koje su se odnosile na firme On Off i Tehnomobile iz Podgorice nepotpune i da je potrebna dopuna.

Građani su se žalili i na parking servis u Ulcinju, neporpisno parkiranje, saobraćajne prekršaje i deponiju smeća.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...