fbpx
NaslovnicaMINA BusinessFaceApp zaradio milion USD za deset dana

FaceApp zaradio milion USD za deset dana

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Aplikacija za modifikovanje selfija, FaceApp, koja između ostalog ima funkciju da „ostari“ osobu na fotografiji, zaradila je milion američkih USD za samo deset dana.

Prihodi su ostvareni uprkos upozorenjima američkih političara i njihovim apelima građanima da ne koriste tu aplikaciju proizvedenu u Rusiji, prenose agencije.

Aplikacija, koja koristi vještačku inteligenciju (AI) koju je osmislila ruska kompanija Wireless Lab, proširila se kao virus prošle sedmice nakon skoro tri godine postojanja.

Međutim, dok su korisnici društvenih mreža, uključujući i mnoge poznate ličnosti, počele da dijele svoje fotografije izmijenjene uz pomoć filtera za postaravanje, američki senator iz redova demokrata Chuck Schumer založio se za to da FBI pokrene zvaničnu istragu o aplikaciji zbog navodnih rizika po nacionalnu sigurnost i privatnost.

Čitava hajka je, međutim, omogućila FaceAppu da zaradi više novca, piše Forbes, pozivajući se na globalnog provajdera podataka o mobilnom tržištu App Annie.

Naime, podaci te kompanije su pokazali kako je od 9. do 19. jula aplikacija zaradila milion USD, što je skoro deset odsto od njenih dosadašnjih ukupnih Prihoda.

Podaci su pokazali i da je aplikacija preuzeta 6,5 miliona puta.

Iako je broj Appleovog korisnika koji su preuzimali aplikaciju bio upola manji od korisnika Androida, oni su najviše doprinijeli najnovijem prihodu kompanije.

Naime, filteri u aplikaciji su zapravo besplatni, ali korisnici moraju platiti kako bi se otarasili reklama i vodenog žiga na svojim fotografijama i kako bi dobili pristup dodatnim filterima.

Programeri aplikacije su prošle sedmice reagovali na zabrinutost u pogledu privatnosti, uvjeravajući javnost kako se većina operacija uređivanja fotografija obrađuje preko clouda i kako aplikacija nema pristup nikakvim podacima koji bi mogli identifikovati osobu.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...