fbpx
NaslovnicaMINA BusinessFakturisali bruto premiju od 64,3 miliona EUR

Fakturisali bruto premiju od 64,3 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Osiguravajuća društva su za osam mjeseci, prema preliminarnim podacima dostavljenim Agenciji za nadzor osiguranja, fakturisala ukupnu bruto premiju od 64,3 miliona EUR, što je 6,2 miliona više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Predsjednik Savjeta Agencije, Uroš Andrijašević, kazao je na sjednici Savjeta da je premija neživotnog osiguranja porasla 10,4 odsto, a životnog osiguranja 12,2 odsto.

“Najveći nominalni rast ostvaren je u vrsti ostala osiguranja imovine, i to za 1,6 miliona EUR, a zatim u vrsti osiguranje života, i to za milion EUR”, naveo je Andrijašević.

On je, kako je saopšteno iz Agencije, kazao da je prosječna stopa rasta bruto fakturisane premije na godišnjem nivou u posljednjih pet godina iznosila 3,6 odsto, a u dosadašnjem dijelu godine bruto fakturisana premija ostvarila rast od 10,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

“Imajući to u vidu realna očekivanja su da će rast premije do kraja godine biti na mnogo većem nivou iznad petogodišnjeg prosjeka”, rekao je Andrijašević.

Savjet Agencije za nadzor osiguranja je, između ostalog, razmatrao izvještaj o realizaciji Operativnog plana rada Agencije, i s tim u vezi konstatovao da su sve planirane aktivnosti uspješno i u definisanim rokovima realizovane.

Najčitanije