fbpx
NaslovnicaMINA BusinessFalsifikovane novčanice vrijedne 35,81 hiljadu EUR

Falsifikovane novčanice vrijedne 35,81 hiljadu EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori je za osam mjeseci ove godine otkriveno skoro 5,4 hiljade komada falsifikovanog novca, čija je ukupna vrijednost 35,81 hiljadu EUR, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

„U valutnoj strukturi falsifikovanog novca prednjači euro – novčanice i kovani novac. Za osam mjeseci otkriveno je 398 komada falsifikovanih euro novčanica. Ukupna vrijednost falsifikata euro – novčanica je 25,94 hiljade EUR i skoro pet hiljada komada kovanog novca ukupne vrijednost 9,88 hiljada EUR“, rekli su Pobjedi iz CBCG.

Podaci CBCG pokazuju da se najviše falsifikuju apoeni od dva, 20 i 50 EUR.

Falsifikati novca iz regiona, dinara, konvertibilne marke ili kuna nijesu otkriveni u Crnoj Gori.

Na pitanje iz kojih država dolaze falsifikati i da li ima falsifikovanja u Crnoj Gori, predstavnici CBCG nijesu odgovori, jer to nije u njihovoj nadležnosti.

„To pitanje nije u nadležnosti Centralne banke“, objasnili su iz te institucije.

Na pitanje da li svi koji rade sa novcem moraju imati aparate za detektovanje ispravnosti, iz CBCG kažu da je nemoguće svima koji profesionalno rade sa gotovim novcem obezbijediti da imaju uređaje za otkrivanje falsifikovanog novca.

„Čak ni tada ne bi bio apsolutno otklonjen rizik od pojave falsifikata“, naveli su iz CBCG.

CBCG, kako su objasnili, nastoji da građanima, na jednostavan način, pojasni kako mogu prepoznati lažni novac.

„Eksperti iz CBCG obavljaju stalne edukacije zaposlenih u poslovnim bankama, koji su angažovani na poslovima sa gotovinom. Zato građani, uz potrebnu opreznost kod rukovanja gotovinom, svaku sumnjivu novčanicu ili kovanicu treba da ponesu na provjeru u najbližu banku“, savjetovali su iz banke.

Najčitanije