fbpx
NaslovnicaMINA BusinessFed: Nije predviđeno dalje podizanje kamatnih stopa

Fed: Nije predviđeno dalje podizanje kamatnih stopa

Vašington, (MINA-BUSINESS) – Američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) ne namjerava da više podiže kamatne stope ove godine, suočena s većim usporavanjem ekonomskog rasta i nižom inflacijom u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Ključna kamatna stopa koju je Fed ostavio nepromijenjenom ostaće između 2,25 i 2,5 odsto u ovoj godini, objavila je američka centralna banka poslije sastanka njenog monetarnog savjeta, prenosi SEEbiz.

U prognozi u decembru Fed je saopštio da očekuje da će biti dva povećanja kamatne stope tokom ove godine od četvrtine postotnog boda.

Centralna banka SAD-a predviđa sada povećanje kamate od četvrtine postotnog boda 2020. i nijedno u 2021. godini.

Banka je izrazila pesmističniji pogled na ekonomiju za naredne tri godine u nizu projekcija koje je objavila. Fed je tako dalje smanjio predviđanje rasta za ovu godinu na 2,1 odsto umjesto 2,3 odsto koliko je procijenjeno u decembru.

To je takođe mnogo niže nego što predviđa administracija predsjednika Donalda Trumpa, koja prognozira rast od 3,2 odsto ove godine. Većina prognoza privatnih ekonomista bliža je prognozi Feda nego prognozi administracije.

Inflacija će prema predviđanjima banke ostati slaba na 1,8 odsto u odnosu na 1,9 odsto koliko je procijenjeno u projekcijama prije tri mjeseca.

Najčitanije