fbpx
NaslovnicaMINA BusinessFinansijska istraga protiv Kneževića

Finansijska istraga protiv Kneževića

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Istražitelji su pokrenuli finansijsku istragu protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića kako bi utvrdili porijeklo njegovo imovine, saznaje Pobjeda od više izvora iz istrage.

Pod lupom je sva pokretna i nepokretna imovina Kneževića, a provjeravaju se i finansije njegovih bliskih srodnika. Finansijska istraga podrazumijeva i provjeru stranih bankovnih računa na ime Kneževića i porijeklo tog novca.

U slučaju da istražitelji dođu do dokaza da imovina Kneževića potiče iz nelegalnih tokova, biće zatraženo da se privremeno blokiraju nepokretnosti do okončanja postupka.

Konačnu riječ daće sudovi, Viši i Apelacioni. To je red poteza u slučaju da istražitelji analizom dokumentacije o imovini odbjeglog biznismena dođu do traga koji bi ukazao da porijeklo novca ne potiče iz zakonitih tokova, već da se radi o finansijskim mahinacijama s ciljem prikrivanja stvarnog porijekla imovine.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) protiv Kneževića, koji se nalazi u Londonu, vodi nekoliko istraga u kojima je označen kao organizator kriminalnih grupa, koje su nanijele višemilionsku štetu državnom budžetu. Njega Tužilaštvo tereti da stoji iza niza nezakonitih radnji u koje su umiješani i njegovi dugogodišnji saradnici koji su bili na rukovodećim pozicijama u Atlas i Invest banci Montenegro i njegovim firmama.

Prema razrađenoj šemi, Knežević je, kako dosadašnji rezultati iz istrage ukazuju, podijelio uloge i zadatke svakom članu grupe kako bi mu u brojnim poslovima obezbijedili nezakonitu imovinsku korist.

Višemjesečne istrage protiv Kneževića u dva slučaja rezultirale su podizanjem optužnice pa se njegovo ime našlo u predmetu koji je poznat kao Global karbon i Kaspija.

SDT je prije pet dana dostavilo dokaze i podiglo optužni akt u slučaju Global karbona, u kojem je označen kao organizator četvoročlane kriminalne grupe koja mu je svojim djelovanjem pribavila 1,9 miliona EUR. Osim Kneževića, na optužnici su se našli bivši izvršni direktor IBM, Zoran Nikolić i nekadašnji član odbora direktora te banke Predrag Dašić, izvršna direktorica Global karbona Biljana Bašović i dugogodišnja Kneževićeva saradnica Brankica Bašović.

Viši sud još nije zakazao razmatranje optužnog akta, ali će to biti urađeno u zakonskom roku.

Najčitanije