fbpx
NaslovnicaMINA BusinessFinansijsko zdravlje države narušeno

Finansijsko zdravlje države narušeno

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Finansijsko zdravlje Crne Gore je opasno narušeno, jer je zaduženost od sticanja nezavisnosti 2006. godine do danas porasla skoro 300 odsto, dok je za isti period bruto domaći proizvod (BDP) porastao 45 odsto, ocijenio je ekonomista Branko Dragaš.

“Ukupni dug Crne Gore na kraju prošle godine je bio 3,09 milijardi EUR. Ako znamo da je 2006. godine kada se Crna Gora osamostalila dug bio 701 milion EUR, jasno je da se nezavisna Crna Gora rekordno zadužila 2,3 milijarde EUR ili 192 miliona EUR godišnje”, rekao je Vijestima Dragaš, koji je i direktor Balkan biznis centra.

Prema njegovim riječima, kako Crna Gora ima 620,03 hiljade stanovnika, to znači da svaki stanovnik duguje oko pet hiljada EUR.

“Može li to danas da vrati svaki stanovnik Crne Gore ili bolje pitanje da li svaka porodica može da vrati 15 do 20 hiljada EUR duga”, naveo je Dragaš.

On je dodao da je to surova istina o ekonomskom stanju, ocjenjujući da je liderska pozicija Crne Gore u brzini zaduživanja.

“Od 2006. godine Crna Gora je imala godišnji privredni rast u prosjeku 3,5 odsto. To znači da je BDP porastao kumulativno za 45 odsto, ali je zaduženost porasla skoro 300 odsto. Kako se može sedam puta većom zaduženošću od privrednog rasta da obezbijedi finansijska stabilnost? To je nemoguće”, rekao je Dragaš.

Balon će, kako je ocijenio, sigurno da pukne. Tada slijedi otrežnjenje, koje će biti bolno za građane Crne Gore, naročito za one koji žive od plate ili penzije.

“Kako je plata 52 odsto zaposlenih svega 250 EUR i kako je preko 52 hiljade mladih nezaposleno, preko 20 hiljada djece živi u apsolutnom siromaštvu i preko 65 odsto penzionera ne može da sastavi kraj sa krajem, onda će se pogoršati socijalna slika društva. Biće sve više siromašnih i sve manji broj onih koji su sve bogatiji”, ocijenio je Dragaš.

Najčitanije