fbpx
NaslovnicaMINA BusinessFiskalna konsolidacija jasno vidljiva

Fiskalna konsolidacija jasno vidljiva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori postoji jasno viđenje fiskalne konsolidacije, saopštio je izvršni direktor Belgijsko-holandske konstituence u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), Anthony De Lannoy i dodao da će to biti sadržano u izvještaju te finansijske institucije.

On je, na sastanku sa ministrom finansija Darkom Radunovićem, kazao da će izvještaj prepoznati sve što je rađeno u fiskalnoj oblasti, kao i smanjenje cifara kada je u pitanju dug.

„Odajem priznanje na urađenom u oblasti fiskalne politike u protekle dvije godine“, rekao je De Lannoy.

Iz Ministarstva finansija je saopšteno da je Radunović kazao da je Crna Gora drugu godinu zaredom ispoštovala „zlatno“ pravilo da se tekuća potrošnja finansira iz tekućih prihoda.

„Ova godina će se završiti sa deficitom ispod tri odsto, a javni dug će u 2022. godine biti u okvirima ispod 60 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP)“, naveo je Radunović, koji je De Lannoya informisao o trenutnim aktivnostima Ministarstva i zahvalio se na ekspertskoj pomoći kolega iz MMF-a.

On je dodao da Vlada planira da krajem septembra izađe na finansijsko tržište i kroz emitovanje eurobondova pokuša da obezbijedi sredstva od 500 miliona EUR koja će biti iskorišćena za refinansiranje javnog duga.

De Lannoy je, komentarišući stanje na finansijskim tržištima, kazao da očekuje da će doći do monetarnog olakšavanja velikih ekonomija i da će Crna Gora dobiti što niže kamatne stope za potrebe refinansiranja.

„Fiskalna konsolidacija ide onako kako je planirano, što je veoma značajno za Crnu Goru“, zaključio je De Lannoy.

Najčitanije