fbpx
NaslovnicaMINA BusinessGarantovani depozit 100 hiljada kada Crna Gora uđe u EU

Garantovani depozit 100 hiljada kada Crna Gora uđe u EU

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Fond za zaštitu depozita (FZD) će, u slučaju stečaja neke banke, isplaćivati građanima 100 hiljada EUR tek kada Crna Gora bude članica Evropske unije (EU).

Građanima je sada garantovana isplata u iznosu od 50 hiljada EUR, a povećanje tog iznosa predviđeno je novim zakonom o zaštiti depozita, koji bi trebalo da bude usvojen krajem ove godine.

Direktor FZD-a, Predrag Marković, Vijestima je kazao da će u pojedinim situacijama, u slučaju stečaja neke banke, biti garantovano i za isplatu do 130 hiljada EUR.

“To u slučajevima ako novac deponenata potiče iz prodaje nepokretnosti u kojoj je stanovao, ako se radi o otpremninama ili penzionisanju”, objasnio je Marković.

Novi zakon o zaštiti depozita prošao je javnu raspravu i u toku su konsultacije sa Sekretarijatom za zakonodavstvo, dok su novine urađene u cilju usaglašavanja sa evropskim zakonodavstvom.

Novina u zakonu biće i drugačiji obračun premije koje komercijalne banke uplaćuju u FZD. Koliko će koja banka uplaćivati novca zavisiće od stepena rizičnosti banke.

Novi obračun značiće i veći trošak za banke, koje su prošle godine u FZD uplatile 16,59 miliona EUR, a godinu ranije 14,63 miliona.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije