fbpx
NaslovnicaMINA BusinessGolubović: Ima prostora za napredak

Golubović: Ima prostora za napredak

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorska ekonomija ostvaruje zavidne rezultate, ali i dalje postoji ogroman prostor za napredak, naročito u dijelu suzbijanja sive ekonomije i nelojalne konkurencije, saopštio je predsjednik Privredne komore (PKCG), Vlastimir Golubović.

„Poslodavci koji legalno posluju prvi su na udaru te pojave, ali dugoročno gube svi“, kazao je Golubović na otvaranju redovnog godišnjeg sastanka privrednika sa premijerom Duškom Markovićem u PKCG.

On je dodao da je neophodno jednako bavljenje njenim uzrocima i posljedicama, kao i rad na jačanju svijesti svih subjekata u društvu o prepoznavanju sprege između sive ekonomije i kvaliteta života, kroz trajno izgubljeni dio društvenog proizvoda.

„Naš zajednički cilj je konkurentan i stabilan poreski sistem baziran na jednostavnim i jasnim procedurama i efikasnoj administraciji“, poručio je Golubović.

On smatra da smanjenje doprinosa na zdravstveno osiguranje od dva procentna poena i ukidanje kriznog poreza, uz povećanje minimalne cijene rada na 223 EUR svakako predstavljaju nagovještaj dobrog trenda.

Privrednici, kako je dodao Golubović, očekuju da će se značajnim smanjenjem doprinosa, uz adekvatno povećanje minimalne cijene rada i energičniju kontrolu nadležnih inspekcija, proširiti poreska osnovica i na taj način sačuvati stabilnost javnih finansija.

„Moramo otvoreno govoriti i o opterećenjima na lokalnom nivou, budući da u zbiru predstavljaju previsoku stavku koja utiče negativno na poslovanje“, kazao je Golubović.

On smatra da su ostvarena ekonomska stabilnost i privredni rast temelj za pokretanje novog investicionog ciklusa, prvenstveno kroz planirane projekte u saobraćaju, energetici, turizmu i poljoprivredi.

„Nove investicije dolaze na osnovu utemeljenih očekivanja da će se nastaviti povoljni trendovi u našoj ekonomiji, uključujući kontinuirano usklađivanje regulatornog okvira sa evropskom pravnom tekovinom“, rekao je Golubović.

On je govorio o napretku u više oblasti koji su postignuti u ovoj godini, između ostalog, u sektoru saobraćajne infrastrukture, vazdušnog saobraćaja, turizma, poljoprireda, prehrambene industrije i bankarskom, ali i kada je riječ o završetku energetskog kabla između Crne Gore i Italije.

Golubović je kazao da Zakon o radu, iako pravi iskorak u odnosu na raniju regulativu, i dalje ne počiva na modernim, tržišnim principima poslovanja, koji zahtijevaju fleksibilniju organizaciju rada.

Najčitanije