fbpx
NaslovnicaMINA BusinessGrađani i privreda duguju skoro tri milijarde

Građani i privreda duguju skoro tri milijarde

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupna dugovanja privrede i stanovništva iznose 2,9 milijardi EUR, od čega krediti građana, koji obuhvataju stanovništvo, preduzetnike i kreditne kartice, iznose 1,3 milijarde, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

Iz CBCG su rekli Dnevnim novinama da krediti privrede, Vlade i odobreni plasmani kod banaka vrijede 1,6 milijardi EUR.

Građani su, kako su naveli u vrhovnoj monetarnoj instituciji, najviše kredita podigli u Podgoričkoj, nekadašnjoj Societe Generale Montenegro banci, u vrijednosti od 236 miliona EUR. Slijede Erste banka sa odobrenih 223,7 miliona, NLB sa 218,1 milion i Crnogorska komercijalna banka (CKB) sa 191 milion EUR odobrenih kredita.

“Najveći iznos kredita preduzećima odobrile su CKB 349,6 miliona EUR, Hipotekama banka sa 184,1 milion, Podgorička sa 183,9 miliona, Erste banka sa 178,8 i NLB sa 155,1 milion EUR”, precizirali su u CBCG.

Kako su dodali, u odnosu na kraj prošle godine i prema podacima za 13 banaka u sistemu, krediti građana bilježe rast od 76,7 miliona EUR, odnosno 6,24 odsto, dok krediti kompanija bilježe rast od 132,6 miliona EUR, tačnije 8,78 odsto.

Kada je riječ o prosječnom dugovanju građana po kartici, ono iznosi 581 EUR, dok je prosječno zaduženje po tekućem računu 331,5 EUR.

Prema posljednjim podacima od 30. juna, ukupan iznos dugovanja po osnovu dozvoljenog minusa i kreditnih kartica građana iznosi 35,5 miliona EUR.

Najčitanije

CEDIS

Djelovi Danilovgrada u nedjelju bez struje

Podgorica, (MINA) – Djelovi Danilovgrada biće u nedjelju više sati bez struje, zbog radova...