fbpx
NaslovnicaMINA BusinessGrađani subvencionišu privilegovane pojedince

Građani subvencionišu privilegovane pojedince

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Građani Crne Gore plaćaju najskuplju struju u regionu, pokrivaju sve gubitke na mreži i potrošnju nelegalnih potrošača, a subvencionišu i privilegovane pojedince u energetskom sektoru, saopštio je član Predsjedništva Demokratske narodne partije (DNP), Nikola Jovanović.

“Građani takođe snose sve hirove neodgovorne vlasti koja godinama uzima novac na pravno nedozvoljen način i kojim se bogate pojedinci iz vrha vlasti, Demokratske partije socijalista (DPS) i sa njima povezane osobe”, naveo je Jovanović u saopštenju.

On tvrdi da Vlada, uvođenjem dodatne stavke za subvencionisanje obnovljivih izvora energije (OIE), pljačka građane u ime i za račun vlasnika mini hidrocentrala i vjetroelektrana, među kojima su Blažo Đukanovića i druge osobe povezane sa predsjednikom Crne Gore i DPS-a, Milom Đukanovićem.

„Većina građana je šokirana visinom računa za utrošenu elektrčnu energiju za januar, a razlog tome je primjena jedinične naknada za podsticanje proizvodnje struje za ovu godinu u iznosu od 0,9 centi po kilovat satu (kWh)”, rekao je Jovanović.

On je dodao da je tu cijenu utvrdilo Ministarstvo ekonomije shodno Uredbi o naknadi za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

“Građani ovu naknadu plaćaju od 2014. godine, a ona je do sada povećavana nekoliko puta, posebno nakon što je sin predsjednika Crne Gore i DPS-a, Blažo Đukanović, sklopio privilegovani posao sa državom koja je odlučila da svaki kilovat subvencioniše”, saopštio je Jovanović.

On je objasnio da je Vlada donijela odluku da otkupi svaki proizvedeni kilovat struje na taj način i to po cijeni koja je dva do tri puta veća od cijene ostalih proizvođača električne energije.

Jovanović tvrdi da je to školski primjer korupcije i konflikta interesa.

“Sve to je pravdano ekološkim razlozima, očuvanjem životne sredine i ispunjavanjem evropskih standarda, što je naravno samo opravdanje za otimačinu koju sprovode”, poručio je Jovanović.

On je naveo da će na taj način, od 2020. godine, građani plaćati 27 miliona EUR godišnje, kako je to predviđeno Nacionalnim planom korišćenja energije iz obnovljivih izvora.

“Ako se tome doda i činjenica da plaćamo najskuplju struju u regionu, onda je jasno da se kontinuirano pljačkamo, posebno kroz stavke na računima kao što su gubici na mrežu, angažovanje mrežnog kapaciteta, naknada operateru tržišta i za podsticanje OIE kojih sada ima dvije”, zaključio je Jovanović.

Najčitanije

Ministarstvo zdravlja, Opšta bolnica (OB) Bijelo Polje, Fondacija HEMIAS i UNICEF, porodilište, rekonstrukcija

Počinje rekonstrukcija porodilišta u bjelopoljskoj bolnici

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo zdravlja, Opšta bolnica (OB) Bijelo Polje, Fondacija HEMIAS i UNICEF...