fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryGradiće hotel Kraljičina plaža

Gradiće hotel Kraljičina plaža

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Budvanske kompanije Adriatic properties i Hotelsko-turističko preduzeće (HTP) Miločer gradiće novi hotel Kraljičina plaža, na šta je saglasnost dao vršilac dužnosti glavnog državnog arhitekte, Dušan Vuksanović.

Stari hotel Kraljičina plaža u Pržnu je srušen i na njegovom mjestu će se graditi hotel sa pet zvjezdica, površine 37,29 hiljada kvadratnih metara, piše Pobjeda.

Iz menadžmenta Adriatic propertiesa je ranije saopšteno da će izgradnja novog hotela početi nakon prikupljanja neophodnih saglasnosti, kao i da je planirana investicija u vrijednosti 70 miliona EUR. Gradnja bi trebalo da traje dvije i po godine.

U rješenju Vuksanovića navodi se da je hotel projektovan shodno ugovoru o zakupu hotela od 26. maja 2011. godine u okviru Urbanističko-arhitektonskog rješenja hotelskog rizorta Miločer, koje je sastavni dio ,Prostornog plana posebne namjene za obalno područje Crne Gore.

Adriatic properties i HTP Miločer su 4. jula prošle godine podnijeli glavnom državnom arhitekti zahtjev za davanje saglasnosti na idejno rješenje novog hotela sa pet zvjezdica. Novi hotel projektovao je Studio K iz Podgorice, čija je direktorica Slavica Komatina, a osnivač Dragan Komatina.

Hotel je projektovan u skladu sa urbanističko-tehničkim uslovima koje je Direktorat za građevinarstvo Ministarstva održivog razvoja izdao 31. decembra 2015. godine i 12. aprila ove godine. Ukupna površina lokacije je 12,26 hiljada kvadratnih metara.

U tehničkom opisu ovog objekta se navodi da su u odnosu na ranije stanje hotelski kapaciteti prošireni i omogućavaju razvoj ekskluzivnog turizma. Dodaje se da je zbog specifičnosti luksuznog tretmana, krajnji izgled i položaj hotela utvrđen kroz idejnoarhitektonsko rješenje sa sprovedenog javnog međunarodnog konkursa, a u okviru zadatih uslova i parametara.

„Slobodna savremena forma objekta prati morfologiju zaleđa i morske obale. Kompoziciju hotela čine dva nadzemna dijela, sjeverni i južni, koji su prizemnom i jednom podrumskom etažom povezani u funkcionalnu cjelinu. Između ova dva trakta uvučen je pojas zelenila koji predstavlja fizičku i vizuelnu vezu sa prirodom u zaleđu. Ova zona će se formirati od postojećeg drveća na lokaciji koje će se presaditi“, navodi se u tehničkom opisu.

Hotel će imati dvije podzemne etaže sa 137 parking mjesta, prizemlje i četiri sprata. U objektu će biti 126 smještajnih jedinica, od čega 60 soba i 66 apartmana, u okviru kojih će se nalaziti 262 kreveta.

Glavni ulaz u hotel biće sa istočne strane u nivou zajedničkog prizemlja. U toj zoni su planirani zajednički sadržaji: lobi, internacionalni restoran, restoran a la card, glavni restoran sa 210 stolica, lobi bar, igraonica, zatvoreni bazen, spa i teretana. Tu će biti i administracija kao i dio smještajnih jedinica.

Stari hotel, izgađen početkom 80-ih godina prošlog vijeka je uklonjen u skladu sa rješenjem Ministarstva održivog razvoja od 7. juna 2017. godine.

Adriatic properties je dugoročni zakupac grad-hotela Sveti Stefan i Vile Miločer, kao i hotela Kraljičina plaža, prema ugovorima o zakupu zaključenim 2007. godine sa Hotelskom grupom (HG) Budvanska rivijera i HTP Miločer.

Najčitanije

Sjutra turnir u Herceg Novom Podgorica, (MINA) - Crnogorska Tekbol liga biće nastavljena drugim zimskim...