fbpx
NaslovnicaMINA BusinessGrbović: Sajam lokalnih proizvoda jedan od nikšićkih brendova

Grbović: Sajam lokalnih proizvoda jedan od nikšićkih brendova

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda u Nikšiću okupio je više od 250 proizvođača koji su izložili svoje proizvode, rukotvorine, ljekovito bilje, suvenire i umjetnine.

Predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović, kazao je da je ovogodišnja manifestacija potvrda renomea i uspješnosti sajma, koji je za relativno kratko vrijeme ostvario izuzetan uspjeh, što potvrđuje sve veći broj izlagača i posjetilaca.

“Sajam lokalnih proizvoda postao je jedan od nikšićkih brendova, čime je ostvaren prvi cilj, kao i planirana afirmacija i osnaživanje poljoprivrede i proizvodnje organske hrane i izrada suvenira, umjetnina i rukotvorina”, ocijenio je Grbović.

Riječ je o privredno-turističkoj manifestaciji, ustanovljenoj prije pet godina, čiji je organizator nikšićka Opština, uz podršku Inovaciono – preduzetničkog centra (IPC) Tehnopolis, Ministarstva poljoprivrede i Sportskog centra, a strateški partner ove godine je Nacionalna turistička organizacija (NTO).

Grbović je kazao da lokalna uprava Nikšića konstantno ulaže napore u razvoj ruralnih područja, izgradnjom puteva, vodovoda, vodnih akumulacija, što će doprinijeti razvoju sela i boljim uslovima za bavljenje poljoprivredom.

“Poseban značaj sajma je što ima humanitarni karakter i omogućava da se pomogne dijelu porodica kojima je to najneophodnije”, dodao je Grbović.

Predsjednik Privredne komore (PKCG), Vlastimir Golubović, ocijenio je da je Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda značajna smotra, koja u kontinuitetu svjedoči o jačanju preduzetničkog duha vrijednih domaćina.

„Ova manifestacija predstavlja veliku podršku razvoju crnogorskog agrara i preduzetništva. Nikšićki sajam je ujedno i dobra prilika da, u okviru projekta Domaći ukusi, organizujemo tradicionalni susret proizvođača sa hotelijerima, kako bismo doprinijeli povećanju zastupljenosti naše hrane u turističkoj industriji“, rekao je Golubović.

On je kazao da se radi o projektu kojim u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, NTO-om i Investiciono-razvojnim fondom (IRF), nastoje da povežu poljoprivredne proizvođače i prehrambenu industriju sa turističkom privredom i kroz dostupnost kvalitetnih, raznovrsnih i svježih domaćih proizvoda obogate gastro ponudu u turističkom proizvodu.

„Na ovaj način motivišemo pojedince i kompanije na proizvodnju kvalitetnih i prepoznatljivih proizvoda, skrećemo pažnju stranih turista na bogatu i raznoliku ponudu autentičnih crnogorskih proizvoda i jačamo povjerenje potrošača u domaću proizvodnju“, rekao je Golubović.

Prema njegovim riječima, saradnja turizma i poljoprivrede je partnerstvo u kojem dobijaju svi i zbog toga taj projekat nije jednostrana inicijativa već način da se, kroz veću ponudu domaćih proizvoda, stvara sadržajno bogat turistički proizvod i unapređuje upravljanje agro-turističkim resursima.

On je podsjetio da je ove godine projekat Domaći ukusi dodatno marketinški ojačan kreiranjem upečatljivog slogana “Dobro. Bolje. Domaće”.

Direktor IRF-a, Zoran Vukčević, najavio je da će i u narednom periodu podržavati razvoj preduzetništva i ocijenio da su proizvođači dokaz da u Crnoj Gori postoji potencijal za valorizaciju njenih raspoloživih resursa, a prije svega proizvodnja hrane u saradnji sa turizmom.

„U svjetskoj ekonomiji trend je sve više gastro turizam, a Crna Gora u narednom periodu to može da ponudi. Za nas je posebno važno da obezbijedimo finansijska sredstava i u ovoj godini IRF je plasirao više od 230 miliona, a u narednoj planiramo najmanje 200 miliona EUR, što znači da će biti dovoljno novca za razvoj preduzetništva“, rekao je Vukčević.

Direktorica NTO, Željka Radak Kukavičić, rekla je da je neodvojiv segment turističke ponude, po čemu se neka zemlja pamti, ali i ono što oslikava identitet nekog podneblja, njegova autentična gastronomija.

„To može da bude prednost Crne Gore i jedinstven i veoma važan segment turistčke ponude koji u sebi objedinjuje prirodne prednosti ekološki zdrave hrane, tradiciju starih receptura domaćih jela, kulinarsko umijeće i znanje“, ocijenila je Radak Kukavičić.

Ona je kazala da se domaćim jelovnikom gostima nudi upravo ona hrana koja je u svijetu postala luksuz, a ovdje su svakodnevica, a to su jela bazirana na organskim, sezonskim i lokalnim namirnicama, puna ukusa, boja i svježine.

„Kuhinju Crne Gore možete osjetiti u jednom danu, u tri obroka. Ne zato što su slični ili jednostavni, već tako što ćete doručkovati na moru, ručati u centralnom dijelu kraj rijeke ili večerati na planini kraj jezera”, rekla je Radak Kukavičić.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović, kazao je da je ovogodišnji sajam simbol novih iskoraka koje preduzimaju u sektoru poljoprivrede.

”Iskoraci su vidljivi, potrebno je još da ih napravimo zajedno, a njihova prepoznatljivost je vidljiva i kroz obim poljoprivredne proizvodnje, kroz kvalitet tih proizvoda, osvajanje novih standarda», rekao je Simović.

Izlagači na sajmu su, kako je dodao, najbolji čuvari tradicije crnogorske proizvodnje hrane, autohtone, prepoznatljivog organskog porijekla, kao i gostoprimstva Crne Gore, prepoznatog u istoriji i vremenima kada je manjkavalo hrane i za ukućane.

Najčitanije