fbpx
NaslovnicaMINA BusinessGrčka izdaje desetogodišnju obveznicu

Grčka izdaje desetogodišnju obveznicu

Atina, (MINA-BUSINESS) – Grčka priprema teren za izdanje desetogodišnje obveznice, prve od dužničke krize iz 2010. godine, objavila je Atinska berza.

“Grčka je bankama BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs International Bank, HSBC i JP Morgan dodijelila posao zajedničke organizacije izdanja nove obveznice iskazane u eurima s rokom dospijeća od deset godina”, navodi se u saopštenju Atinske berze.

Izvori bliski finansijskom sektoru navode da bi vrijednost izdanja mogla iznositi oko 2,5 milijardi EUR, uz kamatu od oko četiri odsto, prenosi SEEbiz.

“Saopštenje je objavljeno tri dana nakon što je agencija Moody’s povisila ocjenu grčkih državnih obveznica s B3 na B1, što pomaže izdanju, iako grčki dužnički papiri i dalje spadaju u kategoriju špekulativnih ulaganja”, kazao je profesor ekonomije s atinskog Univerziteta, Panayiotis Petrakis.

Najavljeno izdanje biće prvo od 2010. godine i duboke krize zbog koje je Grčka bila prisiljena da zatraži više paketa međunarodnih kredita.

Atina je zaključila treći i zaključni program međunarodnih kredita u avgustu prošle godine.

Međunarodni monetarni fond (MMF) prognozira da će aktivnosti u grčkoj ekonomiji ove godine porasti 2,4 odsto.

Evropska komisija (EK) zatražila je prošle sedmice od Grčke da do kraja sprovede sve reforme koje je obećala kreditorima.

Iz Brisela su upozorili da je grčka privreda i dalje krhka zbog visokog javnog duga, nenaplativih kredita i visoke nezaposlenosti.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...