fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryGubici na elektromreži koštali potrošače 14,4 miliona EUR

Gubici na elektromreži koštali potrošače 14,4 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSIENSS) – Gubici na elektromreži su u prošloj godini koštali potrošače 14,4 miliona EUR, piše Dan.

Od toga se 6,95 miliona odnosina gubitke Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), a 7,45 miliona na gubitke Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

Prema podacima Regulatorne agencije za energetiku (RAE), gubici u distributivnom sistemu prošle godine su iznosili 14,96 odsto, dok su u prenosnom činili 3,52 odsto bruto domaćeg konzuma.

Gubici u prenosnom sistemu kojim upravlja CGES nijesu prelazili dozvoljenu granicu od 3,73 odsto, dok su gubici u distributivnom sistemu značajno iznad 8,43 odsto dozvoljenih gubitaka.

RAE u svom izvještaju nije navodila kolika je vrijednost u eurima gubitaka na elektromreži.

Iz CGES-a i CEDIS-a su Danu dostavili te podatke, prema kojima su gubici na elektromreži prošle godine koštali potrošače 14,4 miliona EUR.

„Gubici u prenosnom sistemu se odnose isključivo na tehničke gubitke i predstavljaju gubitke usled proticanja električne energije kroz provodnike i transformatore. Nivo tehničkih gubitaka u prenosnoj mreži je na nivou prosjeka u evropskim prenosnim mrežama, i u prošloj godini iznosili su 2,26 odsto“, rekli su iz CGES-a.

Iz te kompanije su kazali da je trošak koji je CGES imao po osnovu gubitaka električne energije u prenosnom sistemu Crne Gore u prošloj godini iznosio 6,95 miliojna EUR.

Iz CEDIS-a su objasnili da je odobrena količina gubitaka utvrđena primjenom procenta od 8,43 odsto na neto distributivniu potrošnju.

„Procenat gubitaka utvrđen je studijom gubitaka koju je za potrebe CEDIS-a, a u svrhu utvrđivanja regulatornog prihoda izradio Elektrotehnički fakultet Podgorica“, naveli su iz kompanije.

Iz RAE su naveli da su tehnički gubici fizička pojava koja neizbježno nastaje prilikom prenosa i distribucije električne energije od proizvodnih objekata do krajnjih potrošača.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije