fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryGubici na mreži građane koštali 14,14 miliona EUR

Gubici na mreži građane koštali 14,14 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Gubici u distributivnom sistemu prošle godine su iznosili 13,83 odsto, a u prenosnom 2,21 procenat, pokazuju podaci Regulatorne agencije za energetiku (RAE).

Građane i privredu, koji gubitke na mreži plaćaju kroz račune za struju, to je prošle godine koštalo 14,14 miliona EUR, kazali su predstavnici Crnogorskog elektrodistributivnog (CEDIS) i elektroprenosnog sistema (CGES), piše Dan.

Gubici u distributivnom sistemu su koštali 7,6 miliona EUR, a u prenosnom 6,54 miliona. Godinu ranije gubici su koštali građane 14,4 miliona. Кoličina električne energije koja je „izgubljena“ u sistemu iznosi 513,78 gigavat sati (GW/h), od čega 142,2 u prenosnom, a 371,6 GW/h u distributivnom sistemu.

U prenosnom sistemu su gubici uvećani, a u distributivnom smanjeni, kada se gleda količina „izgubljene“ energije. Prošle godine je u prenosnom sistemu izgubljeno 127 GW/h, a u distributivnom skoro 400.

„Gubitak električne energije u prenosnom sistemu je isključivo uzrokovan fizičkim zakonitostima, neizbježan je pratilac svakog toka energije kroz mrežu i može se smatrati tehničkom karakteristikom. Trošak koji je CGES imao po tom osnovu u prošloj godini iznosio je 6,544 miliona EUR“, kazali su Danu iz CGES-a.

Oni su dodali da 142,18 GWh predstavlja 2,21 odsto energije koja je ušla u prenosni sistem, što je u rangu ostvarenih u svim prenosnim mrežama u Evropi koje uključuju sve naponske nivoe i transformaciju električne energije sa 110 kW na 35 kW.

„Dio troška za pokrivanje električne energije gubitaka nastalih usljed tranzita preko crnogorske prenosne mreže finansira se kroz mehanizam za nadoknadu od drugih operatora prenosnih sistema iz Evrope, tj. ne opterećuje tarifu prenosa“, rekli su iz CGES-a.

Gubici u prenosu tokom prethodne godine su povećani jer, kako su kazali, energija protiče kroz mrežu na način koji zavisi od konfiguracije iste i specifičnih okolnosti u sistemu.

„Mjere kojima bi se eventualno, i u veoma malom (gotovo zanemarljivom) procentu, moglo uticati na redukciju tehničkih gubitaka prenosa je nemoguće realizovati bez smanjenja pouzdanosti napajanja, a što je prioritet CGES-a“, naveli su oni.

Najčitanije