fbpx
NaslovnicaMINA BusinessHalal turizam zauzima značajno mjesto u turističkoj industriji

Halal turizam zauzima značajno mjesto u turističkoj industriji

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Halal turizam se sve više razvija i zauzima značajno mjesto u sveukupnoj turističkoj industriji koja, u mnogim svjetski poznatim destinacijama, prilagođava svoje usluge njegovim zahtjevima, saopštila je potpredsjednica Privredne komore (PKCG), Ljiljana Filipović.

“Razvoj halal turizma je prisutan i u našoj regiji koja se unapređenjem turističke infrastrukture, snažnom promocijom i koordiniranim aktivnostima poslenika ove industrije može značajnije uključiti u tokove tog tržišta”, rekla je Filipović.

Ona je u PKCG, gdje je predstavljen Međunarodni sajam halal industrije, Sarajevo Halal Fair, koji će se održati krajem septembra, saopštila da se predviđa da će do 2020. godine vrijednost tržišta halal turizma iznositi 200 milijardi USD.

“Zato razvoj ovog oblika turizma postaje sve važniji, posebno za zemlje gdje je on strateška privredna grana. Stoga je potrebno da ispratimo svaki novi trend ukoliko želimo da budemo ozbiljno turističko odredište”, kazala je Filipović.

Halal turizam je novi oblik turističke ponude koji podrazumijeva da turistima muslimanima budu omogućeni, između ostalog, uslovi za obavljanje vjerskih obreda i halal ishrana.

Iz PKCG su saopštili da je Sarajevo Halal Fair najveći specijalizovani sajam halal industrije koju Bosna Bank International drugi put organizuje u saradnji sa Islamic Development Bank Group (IsDB) i Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini (BiH).

“Sajam će biti održan od 26. do 28. septembra u Skenderiji i okupiće predstavnike halal industrije sa gotovo svih kontinenata, kao i multinacionalne kompanija koje su na globalnom tržištu prisutne sa ovom vrstom proizvoda”, navodi se u saopštenju.

U okviru manifestacije biće organizovani B2B susreti proizvođača halal proizvoda i pružalaca usluga sa kupcima i distributerima iz zemalja regiona, EU, Bliskog Istoka, zemalja Zaliva i drugih.

Očekuje se da će sajam ponoviti uspjeh prošlogodišnjeg gdje je bilo više od deset hiljada posjetilaca, 600 poslovnih učesnika, kompanija, državnih i privatnih institucija, udruženja, asocijacija iz više od 30 država, kao i 91 izlagač iz 13 zemalja.

Predstavnik Agencije za halal certificiranje, Nermin Hadžić, kazao je da su u Crnoj Gori trenutno dvije halal kompanije, dok je u proceduri sticanja sertifikata nekoliko restorana, hotela i firmi.

“Crnogorsko tržište se polako otvara za halal, što je nama jako interesantno. Naša agencija je zainteresovana da u saradnji sa PKCG i Islamskom zajednicom održi prezentaciju o halalu kompanijama koje iskažu interesovanje za poslovanje po ovom standardu”, naveo je Hadžić.

Predstavnica Bosna Bank International, Azra Čolić, navela je da je ukupna vrijednost svjetskog halal tržišta 6,5 biliona USD, od čega 4,5 čini finansijski sektor.

“Projekcija da će halal tržište, ne računajući finansijsko, ove godine narasti na 3,7 biliona USD, što je 30 odsto više. BiH u halal industriji ima oko 150 kompanija sa ovim sertifikatom, dok ih je na tržištima ove zemlje, Hrvatske i Crne Gore ukupno 250, sa više od pet hiljada proizvoda”, rekla je Čolić.

Ona je dodala da će na sarajevskom sajmu biti i crnogorski halal štand na kome će se predstaviti ponuda sertifikovanih kompanija iz Crne Gore.

Najčitanije