fbpx
NaslovnicaMINA BusinessHotel Stars u Podgorici kažnjen sa 2,2 hiljade EUR

Hotel Stars u Podgorici kažnjen sa 2,2 hiljade EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice su evidentirane 24 pritužbe, na osnovu kojih su izrečene tri novčane kazne od kojih je najveća 2,2 hiljade EUR.

Inspektori su sa 2,2 hiljade EUR kaznili hotel Stars u Podgorici zbog neizdavanja fiskalnih računa, dok je kazna od 1,5 hiljada EUR izrečena Stovarištu građevinskog materijala Čantrić u Beranama, jer inspektoru nije bila dostupna evidencija o nabavci i prodaji robe.

Novčana kazna izrečena je i prodavnici Kovači u Tivtu, ali nije naveden njen iznos. Kazna je izrečena, jer poslodavac nije utvrdio raspored korišćenja sedmičnog odmora.

Prilikom kontrole YU Lovćen Sutomore iz Sutomora prijavljeni nijesu pronađeni, kao što i u slučaju pritužbe na apartmane Kaća na Cetinju nije zatečen niko osim vlasnice.

Inspektori nijesu mogli obaviti nadzor Certus Montenegra u Podgorici, jer je poslodavac prestao da postoji, zbog čega je podnosiocu prijave savjetovano da se za potraživanja obrati osnivaču ili u krajnjem slučaju Centralnom registru privrednih subjekata, koji je sprovodio proces likvidacije.

Inspektori su poslovodstvu Doma zdravlja u Bijelom Polju, koji je prijavljen zbog neizdavanja rješenja o prestanku radnog odnosa, naložili otklanjanje nepravilnosti.

Kada je riječ o kontroli Komunalnog preduzeća na Žabljaku, utvrđeno je da inspekcija ne može da pokrene upravni postupak, jer je Osnovni sud već odlučivao o predmetnoj inicijativi.

Podnosiocu prijave protiv prodavnice Franca u Podgorici savjetovano je da se obrati Agenciji za mirno rješavanje radnih sporova ili nadležnom sudu.

U slučaju prijave da u podgoričkom KIPS-u nijesu htjeli da obave zamjenu kupljenog proizvoda, utvrđeno je da je poslodavac, ipak, prihvatio da to obavi, dok je podnosilac pritužbe na zdravu hranu Šimun u Budvi odustao od nje.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole Smile company iz Bara, barske plaže 8C, parkinga ispred Delta citya, picerije Torzo2, auto perionice Magično čišćenje i Javne predškolske ustanove „Đina Vrbica“ u Podgorici, frizerskog salona u Bijelom Polju i hotela Albatros i firme Nedim u Ulcinju.

Građani su se žalili i na smeće i na neobilježeni pješački prelaz.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Najčitanije