fbpx
NaslovnicaMINA BusinessHotelijeri zadovoljni najavama za postsezonu

Hotelijeri zadovoljni najavama za postsezonu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Hotelijeri u Crnoj Gori zadovoljni su najavama za postsezonu i očekuju bolji septembar i oktobar, dok su pojedini prodali čak i novogodišnje aranžmane, piše Pobjeda.

Kako je podgoričkom listu kazao predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU), Žarko Radulović, ako se zadrže sadašnji trendovi, lijepo vrijeme i ako ne bude nekih iznenađenja, Crna Gora će imati još jednu dobru sezonu.

“Septembar i oktobar najavljeni su bolji nego prošle godine. Problem jeste trenutno saobraćaj, žalimo se svi, ali moramo negdje platiti cijenu. Plakali smo za gostima, gosti su došli, sad plačemo što je gužva”, kazao je Radulović.

On je dodao da su problemi buka i nečistoća i da na tome treba raditi za narednu godinu.

Izvršna direktorica kompanije Jamb, Jovana Mićunović, koja upravlja hotelom Adria u Budvi, rekla je Pobjedi da su zadovoljni sezonom i da je buking za septembar veoma dobar.

Hotel je pun i nema nijedne prazne sobe.

“Mogu reći da smo negdje zadovoljni zato što smo na vrijeme definisali našu ciljnu grupu i u skladu sa tim donijeli adekvatnu cjenovnu politiku. To je dalo za rezultat – veći broj noćenja do ovog trenutka nego prošle godine, ali i nižu prosječnu cijenu”, rekla je Mićunović.

Ona je, kada je u pitanju predsezona i postsezona, kazala da je to u hotelu uvijek dobro, zato što imaju veliki broj grupnih dolazaka, organizovanih, koji se ugovaraju po godinu ranije.

“Sada već imamo ugovorene aranžmane za narednu a dosta njih i za 2021. godinu”, dodala je Mićunović.
To je, kako je navela, normalno jer svi ozbiljni turoperatori, organizatori putovanja, rano krenu da raspisuju svoje programe.

“Mi smo jedan od rijetkih hotela koji rade sa grupama i tokom glavne sezone i to nam je pomoglo da imamo jednu stabilnu popunjenost tokom jula i avgusta”, saopštila je Mićunović.

Ona je rekla da u hotelu imaju standardne dvokrevetne i porodične sobe i deluks apartmane u kojem mogu da se smjeste pet osoba, što je zgodno za porodice sa troje djece i to je opcija koja se jako dobro prodaje.

Hotel Adrija, kategorije četiri zvjezdice, je biznis hotel i dosta ljudi dolazi zbog poslovnih sastanaka.

“Pratimo cijene na tržištu tako da za narednu sezonu cijene za špic neće početi 12. jula već 18. jula, jer se julska rupa pomjera. Cijene će ostati iste, ali špic će trajati kraće”, objasnila je Mićunović.

Ona je dodala da je Budva kao tržište nezahvalna, jer zavisi od last minute tržišta i ne zna se do zadnjeg minuta šta će biti.

Mićunović ije rekla da se, što se tiče Budve, struktura gostiju promijenila i da su ih Rusi “pokvarili”.

“Rusi su tu dolazili pa odlazili i mi smo bili pasivni. Nijesmo se puno trudili oko njih, trošili su dobro. Rusi više nijesu dobre platežne moći. Oni bogatiji su se zasitili i pošli na druge destinacije”, smatra Mićunović.

Ona tvrdi da Budva ne može da odgovori visokoplatežnom gostu, zbog neuređenosti, infrastructure, buke vašarišta. Ovi hoteli u centru do jedan sat imaju buku. Postoji procenat gostiju koji dolaze zbog toga, a veliki broj njih to ne razumije. Ne postoji nigdje na otvorenom taj nivo buke u središtu gradskog jezgra”, rekla je Mićunović.

Direktorica tivatskog hotela Palma, Jelena Mandić, kazala je za Pobjedu da su njihovi kapaciteti u visokoj – ljetnjoj sezoni skoro popunjeni u cjelosti.

“Ono što nas posebno raduje da i u periodima niže sezone – predsezona i postsezona, bilježimo pozitivne rezultate kakve nijesmo imali od početka rada ovog hotela. Gosti su nam pretežno iz Zapadne Evrope i Rusije, ali i iz drugih zemalja”, kazala je Mandić.

Ona je rekla da su već u postupku ugovaranja punjenja kapaciteta za narednu godinu i u tom pravcu sarađuju uspješno sa više od 40 stranih i domaćih agencija i turoperatora.

“Po već zaključenim ugovorima možemo da konstatujemo da će i naredna godina biti jedna u nizu uspješnih godina poslovanja hotela Palma”, poručila je Mandić.

Izvšni direktor hercegnovskog hotela Lajthaus, Jovan Vukalović, kazao je a Pobjedi da je dosadašnji dio sezone na nivou plana i očekivanja i nešto je bolji u odnosu na isti prošogodišnji period.

“Evidentno je da dobra cjenovna politika, visok nivo kvaliteta usluge kao rezultat imaju dugogodišnju uspješnu saradnju sa partnerima koji čine okosnicu našeg bukinga i imaju više od 80 odsto udjela u popunjenosti hotela”, rekao je Vukalović.

Prema dosadašnjim ugovorenim aranžmanima, on je dodao da bi septembar i oktobar trebalo da budu deset odsto bolji nego prošle godine, što je rezultat pojačanog interesovanja partnera iz Bugarske, Turske i azijskog tržišta.

“Takođe, novogodišnji paket aranžman je već rasprodat u saradnji sa partnerom iz Bugarske, a očekuje nas i odlična popunjenost u periodima kada se u gradu održavaju tradicionalne manifestacije i sportski događaji”, zaključio je Vukalović.

Najčitanije

Institut za javno zdravlje, IJZ, hpv vakcinacija

IJZ: Dodatni termini za HPV vakcinaciju

Podgorica, (MINA) - Institut za javno zdravlje (IJZ) i domovi zdravlja organizovaće tokom naredne...