fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIBM preuzima Red Hat za 34 milijarde USD

IBM preuzima Red Hat za 34 milijarde USD

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Pregovori IBM-a o preuzimanju poznatog proizvođača softvera Red Hat za 34 lijarde USD su pred zaključenjem, objavio je Bloomberg.

Izvori bliski kompaniji potvrdili su kako bi IBM trebalo uskoro da preuzme tu kompaniju sa sjedištem u Sjevernoj Karolini, najpoznatiju po Red Hat verziji Linuxa. Nedugo zatim i zvanično je potvrđeno da će IBM za Red Hat platiti 34 milijarde USD, prenosi SEEbiz.

Red Hat je osnovan 1993. godine i u 25 godina rada dostigao je godišnje prihode od 2,9 milijardi USD, dok mu je tržišna kapitalizacija nešto viša od 20 milijardi USD.

Dionice kompanije kotirane su na njujorškoj burzi (NYSE) od 1999. godine i sastavni su dio poznatog berzanskog indeksa S&P 500. U Red Hatu je zaposleno preko 12 hiljada ljudi.

Osim distribucije Red Hat Linux, koja je vjerovatno najzvučnije ime povezano s tom kompanijom, u Red Hatu razvijaju i podržavaju brojne projekte otvorenog koda, kao što su Fedora, One Laptop Per Child, GNOME, Opensource.com i LibreOffice, dok kompanija živi od poslovnog softvera takođe zasnovanog na open source rješenjima, kao i od prodaje usluga “u oblaku”.

Akviziciju su već potvrdile uprave jedne i druge kompanije, a čeka se još samo odobrenje dioničara Red Hata, kao i nadležnih regulatora.

Potpuno pripajanje IBM-u očekuje se tokom druge polovine naredne godine.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije