fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi blago oslabili treći dan zaredom

Indeksi blago oslabili treći dan zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su i u četvrtak cijene dionica blago pale, treći dan zaredom, jer su ulagači suzdržani zbog nesizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Dow Jones oslabio je 54 boda ili 0,2 odsto, na 27.766 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,16 odsto, na 3.103 poena, a Nasdaq indeks 0,24 odsto, na 8.506 bodova, prenosi Hrportfolio.

Pad cijena dionica treći dan zaredom je posljedica zabrinutosti u vezi sa trgovinskim pregovorima između Vašingtona i Pekinga.

U srijedu je Predstavnički dom američkog Kongresa, kao i Senat dan prije, prihvatio dva zakona kojima je cilj zaštita ljudskih prava u Hong Kongu, a Peking je osudio te zakone i poručio da će preduzeti sve potrebno za zaštitu suvereniteta i sigurnosti zemlje.

To ukazuje na ponovni rast napetosti između Vašingtona i Pekinga.

Ipak, Wall Street Journal piše da je Kina pozvala vodeće američke pregovarače na nastavak trgovinskih pregovora u Peking.

To je uslijedilo samo dan nakon napisa u medijima kako parcijalni trgovinski sporazum možda neće biti završen u ovoj godini.

Zbog toga su ulagači nesigurni i ne žele previše da rizikuju. Tim više što su posljednjih sedmica berzanski indeksi dosezali rekordne nivoe, i to zahvaljujući porukama iz Vašingtona da je trgovinski dogovor s Pekingom blizu.

Međutim, čini se da to nije baš tako jer predsjednik SAD-a Donald Trump ne pristaje na uklanjanje dosad uvedenih carina na uvoz kineskih proizvoda, što traži Kina.

U utorak je Trump čak najavio i novo povećanje carina, ako Kina ne pristane na dogovor kakav on želi.

U osam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica pale, a najviše u nekretninskom, 1,4 odsto.

S druge strane, najviše je porastao energetski sektor, 1,6 odsto, što se zahvaljuje rastu cijena nafte jer se ulagači nadaju da će OPEC i njegovi partneri produžiti dogovor o ograničenju proizvodnje do polovine naredne godine.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,33 odsto, na 7.238 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,16 odsto, na 13.137 bodova, a pariski CAC 0,22 odsto, na 5.881 bod.

Najčitanije