fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi blago pali zbog slabosti potrošnje u SAD-u

Indeksi blago pali zbog slabosti potrošnje u SAD-u

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene akcija na Vol stritu u srijedu su blago pale, jer su ulagači zabrinuti zbog slabih podataka američke ekonomije i geopolitičkih tenzija, ali podršku tržištu pružili su solidni poslovni rezultati kompanija i banaka.

Dow Jones je oslabio 0,08 odsto na 27.001 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,2 odsto na 2.989 bodova, a Nasdaq indeks 0,3 odsto na 8.124 boda, prenosi Hina.

Nakon što su dan prije skočili oko jedan odsto, indeksi su u srijedu blago oslabili zbog slabih podataka koji ukazuju na usporavanje rasta američke ekonomije.

U septembru je potrošnja Amerikanaca u trgovini na malo pala 0,3 odsto u odnosu na prethodni mjesec, što je njen prvi pad od februara, dok su analitičari očekivali rast od 0,3 odsto.

To pokazuje da potrošnja slabi, što bi, zajedno s nedavnim pokazateljima slabosti proizvodnog sektora, moglo prikočiti najveću svjetsku privredu.

Ni vijesti s američko-kineskog fronta nijesu baš podsticajne. Kina je poručila da neće moći da kupuje američke poljoprivredne proizvode u iznosu od 50 milijardi USD godišnje, ako se na ukinu carine na američke proizvode, a to bi zahtijevalo i da Sjedinjene Američke Države (SAD) ukine carine.

Uz to, Peking se odlučno protivi novim mjerama američkog Kongresa u vezi protesta u Hong Kongu i pozvao američke zastupnike da se ne miješaju.

Predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je da vjerojatno neće potpisati nikakav trgovinski sporazum dok se ne sastane s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom na APEC forumu u Čileu, ali da se radi na parcijalnom sporazumu.

Krajem prošle sedmice Kina i SAD ostvarili su prvu fazu trgovinskog sporazuma, koji uključuje razmjenu poljoprivrednih proizvoda, pitanje valute i neke aspekte zaštite intelektualne svojine.

Međutim, ništa od te faze sporazuma još nije stavljeno na papir, a obje strane poručile su da je preostalo još puno posla.
Podršku tržištu pruža nada ulagača da će američka centralna banka zbog slabosti ekonomije već u oktobru ponovno smanjiti ključne kamatne stope 0,25 procentnih bodova, već treći put ove godine.

Pozitivno na tržište utiču i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati većine kompanija i banaka. Dosad su 43 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa objavile finansijske izvještaje za treće tromjesečje, pri čemu ih je 86 odsto ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo.

Ulagači se stoga nadaju da bi sezona rezultata ipak mogla biti bolja nego što analitičari očekuju.

Analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale tri odsto u odnosu na isti prošlogodišnji priod, što bi bio njihov prvi pad od 2016. godine.

To je posljedica usporavanja rasta globalne ekonomije zbog trgovinskog rata između SAD-a i Kine, koji traje već 15 mjeseci i koji je pogodio svjetska finansijska tržišta, poremetio proizvodnju i dobavljačke lance.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su u srijedu pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,61 odsto na 7.167 bodova, a pariski CAC 0,09 odsto na 5.696 bodova. Frankfurtski DAX porastao je 0,32 odsto na 12.670 bodova.

Najčitanije