fbpx

Indeksi blago pali

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi blago pali zbog pritiska na dionice u zdravstvenom sektoru, međutim podršku tržištu pružili su dobri ekonomski pokazatelji i bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija.

Dow Jones oslabio je tri boda ili 0,01 odsto, na 26.449 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,23 odsto, na 2.900 poena, a Nasdaq indeks 0,05 odsto, na 7.996 bodova, prenosi Hrportfolio.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa u šest su cijene dionica porasle, a najviše su pale u zdravstvenom sektoru, 2,9 odsto.

To je posljedica zabrinutosti ulagača zbog moguće nove regulacije u zdravstvenom sektoru. Cijene dionica UnitedHealtha, Pfizera, Mercka i Abbott Laboratories pale su između 1,9 i 4,7 odsto.

„Kompanije su zabrinute jer predlog Medicare for all senatora Bernija Sandersa privlači pažnju. Neke kompanije su izvijestile o boljim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo ili povećale procjene, međutim cijene njihovih dionica ipak su pale zbog moguće nove regulacije”, kazao je predsjednik u firmi Bell Investment Advisors, Jim Bell.

S druge strane, podršku tržištu pružio je podatak o rastu kineske privrede u prvom tromjesečju 6,4 odsto, što je ista stopa rasta kao u prethodnom kvartalu i malo iznad procjena analitičara. To podržava nadu ulagača da se rast druge po veličini svjetske ekonomije stabilizuje nakon dužeg perioda usporavanja rasta.

Podršku tržištu pružaju i bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati većine kompanija. Od 54 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile kvartalne rezultate, njih gotovo 80 odsto nadmašilo je očekivanja analitičara po pitanju zarada.

Stoga su u anketi Reutersa analitičari malo poboljšali očekivanja, pa sada procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju biti 1,8 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu, dok su na početku sezone objava poslovnih rezultata očekivali pad od 2,5 odsto.

Ipak, pokažu li se te procjene tačne, bio bi to prvi pad zarada od 2016. godine, što je najviše posljedica usporavanja rasta globalne ekonomije.

A na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,02 odsto na 7.471 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,43 odsto na 12.153 poen, a pariski CAC 0,62 odsto na 5.563 boda.

Najčitanije