fbpx

Indeksi blago porasli

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu u ponedjeljak se trgovalo oprezno zbog neizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, pri čemu su berzanski indeksi blago porasli i dostigli nove najviše nivoe u istoriji.

Dow Jones je ojačao 0,11 odsto na 28.036 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,05 odsto na 3.122 boda, a Nasdaq indeks 0,11 odsto na 8.549 bodova, prenosi Hrportfolio.

Na najvećoj svjetskoj berzi nastavljen je pozitivni niz od prošle sedmice, kada su cijene dionica porasle zahvaljujući porukama iz Vašingtona da je trgovinski dogovor s Pekingom blizu.

Međutim, nakon telefonskih razgovora u petak na visokom nivou, uključujući zamjenika kineskog premijera, Liu Hea, trgovinskog predstavnika SAD-a, Roberta Lighthizera i američkog ministra finansija, Stevena Mnuchina, kineski mediji su objavili da su dvije strane održale konstruktivne razgovore.

Ulagače je donekle oraspoložila odluka Vašingtona o produženju dozvola američkim kompanijama za poslovanje s Huaweijem, kineskim proizvođačem telekomunikacione opreme koji je u maju uvršten na takozvanu „crnu listu“, pa treba tražiti posebne dozvole od Vlade za trgovanje s američkim kompanijama.

Ulagače je pokolebao izvještaj televizije CNBC da je raspoloženje u Pekingu u vezi sporazuma pesimistično, jer predsjednik SAD-a Donald Trump ne pristaje na uklanjanje dosad uvedenih carina na uvoz kineskih proizvoda.

U sedam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica u ponedjeljak su porasle, a najviše u nekretninskom i potrošačkom, koji se smatraju defanzivnim. Najviše su pale cijene dionica u energetskom sektoru, oko 1,3 odsto, što je posljedica pada cijena nafte.

I na evropskim berzama u ponedjeljak se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,07 odsto na 7.307 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,26 odsto na 13.207 bodova, a pariski CAC 0,16 odsto na 5.929 bodova.

Najčitanije