fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi blago porasli nakon dva dana oštrog pada

Indeksi blago porasli nakon dva dana oštrog pada

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Vol stritu u srijedu su blago porasle, jer su se energetski i tehnološki sektor oporavili nakon dva dana oštrog pada.

Trgovalo se ipak oprezno zbog usporavanja rasta globalne ekonomije, prenosi Hina.

Dow Jones ostao je skoro nepromijenjen na 24.464 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,3 pdsto na 2.649 poena, a Nasdaq indeks 0,92 odsto na 6.972 boda.

U većem dijelu trgovanja indeksi su bili na većem dobitku jer su se dionice u energetskom i tehnološkom sektoru oporavile od oštrog pada prethodnih dana. Pred kraj trgovanja indeksi su izgubili dio početnih dobitaka.

Najviše je, 1,6 odsto, skočio S&P indeks energetskog sektora, zahvaljujući stabilizaciji cijena nafte nakon što su dan ranije potonule šets odsto.

Porastao je, 0,6 odsto, i S&P indeks tehnološkog sektora, najviše zahvaljujući skoku cijene dionice Autodeska skoro deset odsto, nakon što je ta softverska kompanija izvijestila o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

Cijena dionice Apple-a oslabila je neznatno. Iako je to znatno manji pad nego u prethodna dva dana, kada je cijena dionice najveće svjetske tehnološke kompanije tonula po više od četiri odsto, analitičari su oprezni.

„Svi gledaju u Apple jer je ta dionica posljednjih sedmica jedan od pokretača pada tržišta. Na samom početku trgovanja cijena Applea snažno je porasla, no potom je izgubila sve dobitke, što bi moglo značiti da problemi ostaju prisutni”, rekao je direktor u firmi Robert W. Baird, Michael Antonelli.

Dionica Applea već je danima pod pritiskom zbog pisanja medija da je kompanija smanjila narudžbe za proizvodnju sva tri nova modela iPhone-a, jer potražnja za tim pametnim telefonima nije tako snažna kao što se očekivalo.

Od početka oktobra, kada je dostigla rekord, cijena dionice Apple-a potonula je više od 20 odsto, pa je tržišna vrijednost te najvrijednije američke kompanije pala za otprilike 250 milijardi USD.

Ulagači su oprezni i zbog toga što nije jasno smanjuju li se trgovinske tenzije između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, ali i zbog naznaka usporavanja rasta najvećih svjetskih privreda.

Na oprez ulagača ukazuje obim trgovanja ispod prosjeka. Na američkim berzama vlasnika je zamijenilo samo oko 6,5 milijardi dionica, dok je u posljednjih 20 dana prosječni dnevni obim iznosio 8,5 milijardi.

Na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,47 odsto na 7.050 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,61 odsto na 11.244 poena, a pariski CAC 1,03 odsto na 4.975 bodova.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Perović puštena da se brani sa slobode

Podgorica, (MINA) - Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović puštena je da...