fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi blago porasli nakon poruka Feda

Indeksi blago porasli nakon poruka Feda

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu u srijedu su cijene dionica blago porasle, nakon dva dana pada, dok je američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) zadržala kamatne stope i poručila da očekuje umjeren rast ekonomije i naredne godine.

Dow Jones ojačao je 0,11 odsto na 27.911 bodova, S&P 500 porastao je 0,29 odsto na 3.141 poen, a Nasdaq indeks 0,44 odsto na 8.654 boda, prenosi HRportfolio.

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici čelnici Feda ostavili su ključne kamatne stope nepromijenjene, u rasponu od 1,5 do 1,75 odsto, što se i očekivalo, sa obzirom na to da ekonomija solidno raste i da je Fed već u tri navrata ove godine smanjio kamate.

Fed je poručio i da u narednoj godini očekuje nastavak umjerenog rasta ekonomije i nizak nivo nezaposlenosti.

Iz Feda su takođe poručili da će u odlučivanju o kamatnim stopama i dalje pratiti prigušene inflacijske pritiske i razvoj situacije u svijetu.

Strateg u kompaniji Cambridge Global Payments, Karl Schamotta, kazao je da su poruke Feda oprezno optimistične.

“Iz saopštenja i projekcija može se iščitati da čelnici Fed-a smatraju da su učinili dovoljno kako bi se spriječio pad ekonomije”, naveo je Schamotta.

Fed je od početka godine kamate smanjio u tri navrata za po 0,25 odsto, što je jedan od najvažnijih razloga zbog kojeg je S&P 500 indeks u ovoj godini porastao oko 25 odsto i dostigao najviše nivoe u istoriji.

Drugi uzrok tako snažnog rasta tog indeksa je nada ulagača da će Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kina uskoro postići parcijalni trgovinski dogovor.

Time bi se završio trgovinski rat, koji traje već 17 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta dvije najveće svjetske ekonomije.

Vašington već danima poručuje da trgovinski pregovori teku dobro i da je dogovor blizu, dok je Kina poručila da želi što prije da postigne dogovor o prvoj fazi sporazuma, ali i traži da se ukinu dosad uvedene carine.

Ulagači se nadaju da će Vašington da odgodi odluku o uvođenju dodatnih carina na kineski uvoz, najavljenih za nedjelju.

Ulagači su oprezni i zbog toga što se održavaju parlamentarni izbori u Britaniji, koji bi mogli da utiču na način na koji će Britanija izaći iz Evropske unije.

U većini od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica u srijedu su porasle, a najviše u rudarskom i tehnološkom.

Na evropskim berzama cijene dionica u srijedu su porasle.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,03 odsto na 7.216 bodova, frankfurtski DAX porastao je 0,58 odsto na 13.146 poena, a pariski CAC 0,22 odsto na 5.860 bodova.

Najčitanije